Maia Sandu spune că nu are încredere în majoritatea parlamentară în frunte cu socialiștii, că acceptarea unei candidaturi la funcția de prim-ministru din partea acestei majorități ar însemna să accepte „recapturarea” instituțiilor statului de către un regim oligarhic și corupt și că actuala criză politică trebuie tranșată de „popor” la alegeri anticipate, sau la un referendum, după cum transmite unimedia.info.
Sandu vorbit la câteva ore după ce Curtea Constituțională a spus că este neconstituțional decretul prezidențial din 11 februarie de desemnare repetată a Nataliei Gavriliță în calitate de candidată la funcția de prim-ministră, prin care șefa statului a încercat să forțeze grăbirea de alegeri parlamentare anticipate. Instanța a mai spus că șefa statului este obligată să accepte o candidatură la funcția de premier propusă de o majoritate parlamentară oficializată.
Ea a făcut o paralelă cu situația din 2015, când oligarhul Vlad Plahotniuc a impus un premier peste voința președintelui Nicolae Timofti și ”a capturat statul”. Maia Sandu a anunțat că opțiunile sale sunt fie alegerile anticipate, fie declanșarea unui referendum pentru demiterea sa.
”Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine. Pentru asta am obținut voturile. Nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor semnează alianțe pentru păstrarea fotoliilor și intereselor. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Ori la alegeri Anticipate, ori la Referendum”, a spus Maia Sandu.
Ea a spus că reformele sunt imposibile cu actualul parlament: ”cum să facem reforma justiției cu cei care sunt în Parlament după ce au furat miliarde?”
Maia Sandu vrea să declanșeze alegerile anticipate după demisia guvernului Chicu, dat fiind că țara este acum într-o profundă criză politică: președinția e controlată de Maia Sandu (pro-europeană, pro-reforme), în timp ce majoritatea parlamentară e asigurată de alianța a două partide anti-reformiste și pro-ruse: Partidul Socialiștilor – controlat de Igor Dodon, și Partidul Șor – controlat de oligarhul Ilan Șor, dat în urmărire internațională în mai multe dosare de corupție.