„Cred că responsabilii de problemă, președinte, premier, structuri de securitate, încă analizează, dar greșesc că nu se pronunță. Mă uitam la statele Vișegrad, resping categoric ideea de cotă.
Am văzut reacția doamnei Merkel, pe care o stimez în mod deosebit și am avut o relație excelentă cu domnia sa, dar nu pot să-i accept declarația, Să primim sirienii, dar nu mai primim est-europeni.
Sunt convins că s-a referit la Balcani, în general, albanezi, kosovari. Pe mine m-a surprins poziția doamnei Merkel. Foarte interesantă. Cred că noi am fost în situație mult mai rea, romii noștri erau urcați în avioane și trimiși înapoi din Franța”, consideră fostul șef al statului.
CITEŞTE ŞI: Băsescu despre criza refugiaţilor: Nu o pot privi doar umanitar. Ce spune despre securitatea ţării
Totodată, Traian Băsescu este de părere că în ceea ce privește criza refugiaților, este vorba despre prăbușirea a două instituții.
„Aici este, în primul rând prăbușirea a două instituții, care s-au prăbușit. Unul din pilonii de stabilitate demografică și a controlului frontierelor este acordul de la Dublin care spune că orice cetățean care intră ilegal în UE în momentul în care a fost depistat este trimis în punctul de frontieră prin care a intrat în UE și este responsabilitatea statului pe unde a intrat să îl repatrieze. Să îl ducă de unde a venit.
Și al doilea pilon care s-a prăbuşit este Schengen. Acum, deși noi nu am fost primiți în Schengen, se vrea o împărțire frățească a responsabilităților. Statele care aveau obligații să vegheze la securitatea frontierelor spațiului Schengen nu trebuie să își asume neputința?„, a declarat Băsescu la B1 TV.
„Abordez strict pe lege prăbușirea celor doi piloni. Pe de altă parte, când te trezești cu mii în apele teritoriale, ce faci? Scufunzi navele acelea? Nu le scufunzi. Marea problemă este că nu s-au văzut la timp efectele unor acțiuni ale statelor occidentale. Nimeni nu nu a vrut să vadă ce se întâmplă dacă îl bombardăm pe Gadaffi până cade de la putere.
În momentul de față, Libia a devenit un hău prin care se drenează populația care se refugiază în toată Europa. Poziția mea e cunoscută și în problema Libiei, când am fost un adversar al intervenției europene în Libia. Poziția mea este cunoscută și legat de Siria. Am spus ca avem o problemă. În Siria avem doar o soluție, dacă vrem să nu trimitem armatele noastre acolo. Înarmarea armatei regulate a Siriei care să pună capăt prezenței Statului Islamic pe teritroriul sirian. În rest este poveste”, a mai spus Băsescu.
„Era anticipabil ce se va întâmpla. Și dacă era anticipabil, de ce ne-a prins nepregătiți acest val de refugiați? Fondul problemei este ciocnirea a două culturi. Niciodată cei din cultura islamică nu vor putea să adopte cultura noastră europeană”, a mai spus fostul președinte.
În ceea ce privește subiectul primirii de refugiați pe teritoriul țării noastre, Traian Băsescu a declarat: „România are un pilon extraordinar în propria ei Constituție, articolul 3, aliniatul 4, care spune că pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”.
Întrebat ce ar fi făcut în acest context dacă ar fi fost președinte, Băsescu a spus că le-a fi adus liderilor europeni argumentul articolului trei din Constituția României.
„Exact asta aș fi făcut. Aș fi spus, am articolul 3 din Constituție, dragi colegi. Nu sunt în Schengehn, nici nu vă mă cer acum să intru foarte repede, așa că pe mine lăsați-mă. Statele nu uită când au fost tratate incorect, iar România nu are voie să uite cum a fost tratată, legat de Schengen”, a mai spus Traian Băsescu.