Criza refugiaţilor. Drumul spre Europa al imigranţilor începe pe Facebook

Imigranţii care ajung în Europa fugind de războaiele din Orientul Mijlociu folosesc Facebook şi alte reţele sociale ca ghid ajutător. Acolo află despre traficanţii de la care aşteaptă să-i ducă spre o viaţă mai bună.
Romania TV
02 sept. 2015, 11:57
Criza refugiaţilor. Drumul spre Europa al imigranţilor începe pe Facebook

Facebook și alte rețele de socializare care erau folosite odată pentru a ajuta la mobilizarea revoltelor din timpul „Primăverii Arabe” au devenit sursă de informații prețioase pentru cei care fug de războiul civil din Siria și de alte conflicte din regiunea Orientului Mijlociu.

Pe aceste rețele de socializare, și în special pe Facebook, refugiații pot găsi cam tot ceea ce au nevoie să știe, inclusiv prețurile, taxele și mita pe care trebuie să le plătească într-o călătorie plină de pericole, cum ar fi riscul de a muri înecat în mare sau asfixiat într-un camion, scrie Reuters într-un comentariu.

Mai mult, aplicații de mesagerie instant precum WhatsApp și Viber îi ajută să contacteze deopotrivă traficanți, prieteni și rude, în timp ce hărțile online le garantează că nu se rătăcesc.

Pe grupuri de Facebook create în arabă, utilizatorii postează numere de telefon ale unor contacte despre care spun că pot duce refugiați de pe coasta Turciei în insulele grecești sau chiar și mai departe în Europa, un continent ce încearcă să facă față crizei imigranților.

Pentru cei care caută o călătorie cu barca spre Grecia, detalii despre cele mai bune locuri de a traversa granița dintre Serbia și Ungaria sau prețul pe care îl cer traficanții pentru un transport din Turcia în Germania, utilizatorii acestor grupuri par să aibă majoritatea răspunsurilor.

O ofertă postată în această săptămână propunea, pentru 1.200 de euro, un loc de ultim moment într-o barcă pneumatică ce pleca din orașul de coastă Izmir din Turcia, unul din principalele puncte de pornire pentru refugiații sirieni ce încearcă să ajungă în Grecia.

„Călătoria e mâine, 100% sigur. Vă vor oferi gratuit o vestă de salvare”, se arată în mesaj. Un alt anunț oferea locuri într-un mult mai confortabil ‘iaht pentru turiști’, la 2.500 de euro. O călătorie completă de la Istanbul în Germania costă 6.000 de euro, conform unui alt anunț pe Facebook.

Această rețea de socializare îi ajută pe refugiați să se orienteze chiar înainte de a pleca din Siria, a declarat Muhammed Salih Ali, președintele Asociației pentru solidaritate cu refugiații sirieni, cu sediul la Izmir.

Mulți află de pe pagini de Facebook că trebuie să ajungă în districtul Basmane din Izmir, sediul informal din Turcia pentru traficanți și pentru cei care speră să treacă în Europa.

„Pot intra în contact pe Facebook cu intermediari. Odată ce ajung în Basmane, pot petrece 3-5 zile la hotel și căuta opțiuni. Vorbesc cu alții despre traficanții care cer mai puțini bani sau care oferă cea mai mare siguranță”, a afirmat Muhammed Salih Ali într-un interviu.

Rețelele de socializare au jucat un rol crucial în cazul revoltelor din timpul Primăverii Arabe în 2011. I-au ajutat pe activiști să mobilizeze proteste împotriva liderilor unor țări precum Egipt, Libia și chiar Siria la începutul Primăverii Arabe, apoi au devenit mijloace prin care cetățenii relatau despre violențele care au urmat.

Ele rămân un important instrument de organizare și un ajutor practic pentru cei care călătoresc spre și apoi între cele 26 de state membre ale Spațiului Schengen, care au renunțat la controlul la frontiere între ele, îndreptându-se spre nord, urmărind să ajungă în țări precum Germania și Suedia, unde speră că vor primi ajutor.

„Ne folosim în special de smartphone, pentru a avea semnal GPS și a nu ne rătăci”, a declarat un refugiat sirian, Ahmad, care se află într-o gară din Budapesta, unde a ajuns săptămâna trecută împreună cu sute de refugiați.

„Folosim social media, inclusiv WhatsApp, Viber sau Facebook, pentru a intra în contact cu cei pe care îi cunoaștem. Dacă se află deja în vestul Europei, ne trimit informații pentru a ne ajuta să ne orientăm pe traseu”, a mai spus el. „Asta înseamnă uneori informații de contact privind traficanții, precum și informații despre pericole”, a adăugat sirianul.

Utilizatorii de Facebook fac de asemenea schimb cu ultimele relatări din media europene privind criza refugiaților.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
Românii scutiți de taxe și impozite. Cum profiți de facilități fiscale și te încadrezi la excepții
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmplă când moare Papa. Cum se alege un nou Suveran Pontif
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
De ce a murit Papa Francisc? Boala perfidă care l-a ucis în a doua zi de Paște
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Tragedia care zguduie Vinerea mare. Un accident grav a luat vieți. Flăcările au mistuit totul
MediaFlux
Papa Francisc a schimbat ritualul de înmormântare înainte de deces! Și-a presimțit sfârșitul?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, și-a tras vilă ANL în Voluntari dar ea se află… în București