Criza refugiaţilor. Drumul spre Europa al imigranţilor începe pe Facebook

Imigranţii care ajung în Europa fugind de războaiele din Orientul Mijlociu folosesc Facebook şi alte reţele sociale ca ghid ajutător. Acolo află despre traficanţii de la care aşteaptă să-i ducă spre o viaţă mai bună.
Romania TV
02 sept. 2015, 11:57
Criza refugiaţilor. Drumul spre Europa al imigranţilor începe pe Facebook

Facebook și alte rețele de socializare care erau folosite odată pentru a ajuta la mobilizarea revoltelor din timpul „Primăverii Arabe” au devenit sursă de informații prețioase pentru cei care fug de războiul civil din Siria și de alte conflicte din regiunea Orientului Mijlociu.

Pe aceste rețele de socializare, și în special pe Facebook, refugiații pot găsi cam tot ceea ce au nevoie să știe, inclusiv prețurile, taxele și mita pe care trebuie să le plătească într-o călătorie plină de pericole, cum ar fi riscul de a muri înecat în mare sau asfixiat într-un camion, scrie Reuters într-un comentariu.

Mai mult, aplicații de mesagerie instant precum WhatsApp și Viber îi ajută să contacteze deopotrivă traficanți, prieteni și rude, în timp ce hărțile online le garantează că nu se rătăcesc.

Pe grupuri de Facebook create în arabă, utilizatorii postează numere de telefon ale unor contacte despre care spun că pot duce refugiați de pe coasta Turciei în insulele grecești sau chiar și mai departe în Europa, un continent ce încearcă să facă față crizei imigranților.

Pentru cei care caută o călătorie cu barca spre Grecia, detalii despre cele mai bune locuri de a traversa granița dintre Serbia și Ungaria sau prețul pe care îl cer traficanții pentru un transport din Turcia în Germania, utilizatorii acestor grupuri par să aibă majoritatea răspunsurilor.

O ofertă postată în această săptămână propunea, pentru 1.200 de euro, un loc de ultim moment într-o barcă pneumatică ce pleca din orașul de coastă Izmir din Turcia, unul din principalele puncte de pornire pentru refugiații sirieni ce încearcă să ajungă în Grecia.

„Călătoria e mâine, 100% sigur. Vă vor oferi gratuit o vestă de salvare”, se arată în mesaj. Un alt anunț oferea locuri într-un mult mai confortabil ‘iaht pentru turiști’, la 2.500 de euro. O călătorie completă de la Istanbul în Germania costă 6.000 de euro, conform unui alt anunț pe Facebook.

Această rețea de socializare îi ajută pe refugiați să se orienteze chiar înainte de a pleca din Siria, a declarat Muhammed Salih Ali, președintele Asociației pentru solidaritate cu refugiații sirieni, cu sediul la Izmir.

Mulți află de pe pagini de Facebook că trebuie să ajungă în districtul Basmane din Izmir, sediul informal din Turcia pentru traficanți și pentru cei care speră să treacă în Europa.

„Pot intra în contact pe Facebook cu intermediari. Odată ce ajung în Basmane, pot petrece 3-5 zile la hotel și căuta opțiuni. Vorbesc cu alții despre traficanții care cer mai puțini bani sau care oferă cea mai mare siguranță”, a afirmat Muhammed Salih Ali într-un interviu.

Rețelele de socializare au jucat un rol crucial în cazul revoltelor din timpul Primăverii Arabe în 2011. I-au ajutat pe activiști să mobilizeze proteste împotriva liderilor unor țări precum Egipt, Libia și chiar Siria la începutul Primăverii Arabe, apoi au devenit mijloace prin care cetățenii relatau despre violențele care au urmat.

Ele rămân un important instrument de organizare și un ajutor practic pentru cei care călătoresc spre și apoi între cele 26 de state membre ale Spațiului Schengen, care au renunțat la controlul la frontiere între ele, îndreptându-se spre nord, urmărind să ajungă în țări precum Germania și Suedia, unde speră că vor primi ajutor.

„Ne folosim în special de smartphone, pentru a avea semnal GPS și a nu ne rătăci”, a declarat un refugiat sirian, Ahmad, care se află într-o gară din Budapesta, unde a ajuns săptămâna trecută împreună cu sute de refugiați.

„Folosim social media, inclusiv WhatsApp, Viber sau Facebook, pentru a intra în contact cu cei pe care îi cunoaștem. Dacă se află deja în vestul Europei, ne trimit informații pentru a ne ajuta să ne orientăm pe traseu”, a mai spus el. „Asta înseamnă uneori informații de contact privind traficanții, precum și informații despre pericole”, a adăugat sirianul.

Utilizatorii de Facebook fac de asemenea schimb cu ultimele relatări din media europene privind criza refugiaților.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii