Ponta spune că Romania trebuia să fie pregătită să integreze refugiaţii în societate prin acces la sănătate, la educaţie, la locuri de muncă şi la documente.
Citeşte şi: Victor Ponta, despre salariile profesorilor: „Guvernul îşi va respecta toate promisiunile asumate”
„România nu doar este o ţară europeană membră a comunităţii internaţiona, care îşi asuma toate obligaţiile care îi revin în baza convenţiilor internaţionale privind protecţia refugiaţilor, a copiilor şi vom implementa decizia recentă a Consiliului JAI şi a deciziilor luate pe plan european.
Fiind membri UE respectăm deciziile luate pe plan european şi cred că poziţia României trebuie să fie de solidaritate, sprijin şi colaborare. (…)
Azi nu exista o presiune specială din punct de vedere migraţionist la adresa României. Din datele MAI puse la dispoziţie până la 1 octombrie, cereri de azil au fost 944 faţă de 900 în anul 2014, o creştere oarecum nesemnificativă. În august am avut doar 18 cereri de azil, străini returnaţi sub escortă 172 faţă de 111 în 2014, străini luaţi în custodie publică 152 faţă de 185. Practic nu exisdtă în mod real o presiune reală”, a declarat Victor Ponta.
Primul ministru a mai adăugat că Ministerul Finanţelor trebuie să fie pregătit să „actualizeze” suma alocată în prezent pentru o zi unui refugiat, care este de 3 lei.
„E ruşinos pentru România că încă avem în vigoare o prevedere din 2006 prin care alocăm pentru toate cheltuielile privind un refugiat politic suma de 3 lei pe zi, iar pentru cheltuieli sale zilnice suma de 60 de bani. Cred că Guvernul, Ministerul de Finanţe este pregătit să actualizăm aceste sume pentru că nivelul lor nu este doar nesatisfăcător, dar şi insultător. E greu de crezut că se poate asigura subzistenţa unei persoane cu 3 lei pe zi. (…)
În ce priveşte condiţiile de cazare, mulţi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi-au arătat disponibilitatea pentru a organiza locuri de cazare decente şi pentru a oferi oportunităţi de integrare în societate”, a adăugat Victor Ponta.
Ponta s-a declarat, însă, îngrijorat de „capacitatea noastră de a integra persoanele cu statut de refugiat, documente, sănătate, educaţie, integrare pe piaţa muncii. România nu a avut o experienţă şi mentalitate adecvată până acum.”
Victor Ponta nu a pierdut prilejul de a critica, încă o dată, Ungaria.
„E mai bine să sprijinim aceşti oameni decât să construim garduri, să antrenăm poliţişti, aşa cum a făcut o altă ţară a UE.
Din punctul de vedere al României, soluţia este combaterea terorismului în Siria şi sprijinul pentru reconstrucţia Siriei. Intervenţia Rusiei în Siria nu este de natură să soluţioneze conflictul, ci doar să-l agraveze„, a precizat şeful Guvernului.