În mai puțin de o săptămână de la votarea proiectului depus de urgență de guvern în parlamentul Sloveniei, postul de radio independent „Radio Student” a adunat 3.000 de semnături împotriva textului, mai mult decât cele 2.500 necesare pentru a-i suspenda aplicarea. „Refugiații sunt pretextul unei militarizări a țării și a societății”, acuză autorii petiției.
Dacă aceasta îndeplinește toate condițiile legale, postul de radio va avea la dispoziție o lună pentru a aduna cele 40.000 de semnături indispensabile organizării unui referendum.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Bostjan Sefic, a declarat că acest demers nu reprezintă o problemă pentru moment, dar ar putea deveni „dacă situația se degradează în gestionarea crizei migrației.
Citeşte şi Criza refugiaţilor: Germania prelungeşte mai multe luni controalele la frontieră
Deputații sloveni au votat miercurea trecută legea care sporește competențele armatei și care prevede ca soldații să ajute poliția la frontiera de 670 km cu Croația și care delimitează spațiul Schengen.
În conformitate cu această lege, militarii sunt autorizați să asiste poliția la patrulări, dar și pentru a-i prelua pe migranți, a-i reține sau a-i redirecționa către zona de frontieră.