Bătălia pentru Azaz a început după ce un voluntar din Germania a încercat să realizeze un film într-un spital din acest oraş, transmite la rândul său BBC. În spital se aflau în acel moment mai mulţi combatanţi răniţi din rândul grupării radicale ‘Statul Islamic din Irak şi Siria’. Aceştia au cerut să le fie arătat materialul filmat şi l-au acuzat pe medic de ‘spionaj’.
Voluntarul german a refuzat să se conformeze, chemând în ajutor camarazi ai săi. La scurt timp, mai multe persoane cu puşti automate s-au apropiat de spital, însă nu au fost lăsaţi să intre de luptătorii din Armata Liberă Siriană, care păzeau instituţia.
A urmat o confruntare în care şi-au pierdut viaţa doi insurgenţi islamişti. După aceasta comandantul mujahedinilor (din Kuweit) a ordonat ca oraşul Azaz să fie luat cu asalt. Militanţii din Armata Liberă Siriană au luat poziţie de apărare.
După mai multe ore de lupte, islamiştii au preluat controlul oraşului şi au început să scotocească oraşul, în căutare de activişti şi jurnalişti de opoziţie, pe care îi consideră spioni ai Occidentului. Aproximativ 100 de combatanţi din Armata Liberă Siriană au fost capturaţi.
Oraşul Azaz se află la graniţa dintre Siria şi Turcia, fiind situat pe una dintre cele mai importante rute, unde rebelii sirieni primesc arme şi muniţie de la aliaţii lor occidentali, notează RT. Nu este prima oară când diferite grupări ale opoziţiei siriene luptă între ele. Astfel, încercările rebelilor islamişti de a instaura legea islamică Sharia în Alep a provocat proteste din partea localnicilor. În unele cazuri, diferendele s-au încheiat cu lupte între diferite grupuri militante.
La următoarea conferinţă de pace privind Siria de la Geneva, guvernul lui Bashar al-Assad va face apel pentru încetarea focului între părţile beligerante, a declarat Qadri Jamil, vicepremier pentru afaceri economice, într-un interviu publicat joi de The Guardian.
În cei peste doi ani de război în Siria, mai mult de 100.000 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste un milion au devenit refugiaţi. Ţara a suferit pierderi catastrofale în valoare de peste 100 miliarde dolari, a spus oficialul sirian în interviul menţionat.
Dacă opoziţia armată va accepta oferta guvernului de la Damasc privind încheierea unui armistiţiu, acesta ar urma să fie pus în aplicare ‘sub control internaţional’. Încetarea focului ar putea fi supravegheată de observatori sau trupe de menţinere a păcii ONU din state prietene sau neutre, a mai spus vicepremierul sirian, care cu acest prilej a avertizat guvernele occidentale să nu încerce să influenţeze rezultatul posibilelor negocieri de la Geneva.
Rusia şi SUA caută să aşeze la masa tratativelor guvernul şi opoziţia din Siria, dar între Moscova şi Washington există dezacorduri cu privire la actorii politici care ar trebui să participe la această reuniune