Un pensionar din Constanța primește de la stat, lună de lună, nu mai puțin de 29.066 lei, adică 5.909 euro. Este vorba despre un fost magistrat, scrie Realitatea.
În România, magistrații se pot pensiona anticipat, după 25 de ani de vechime. O pensie de 200.000 de lei nu este nimic ieșit din comun, adică de 4.000 de euro. De multe ori, pensiile magistraților sunt mai mari ca salariile. De regulă, cei care se pensionează, își deschid o afacere, devin cadre universitare, se integrează în alte instituții ale statului ori își deschid propriul cabinet de avocatură. Astfel, obțin venituri suplimentare, pe lângă pensie.
Totuși, este binecunoscut faptul că meseria de magistrat este extrem de solicitantă. Stresul este la ordinea zilei, în condițiile în care de-a lungul ultimelor trei decenii, judecătorii și procurorii au avut de-a face cu găști de mafioți, baroni locali și politicieni cu mare influență. Pe scurt, magistrații trebuie să reziste șantajului, amenințărilor și încercărilor de mituire.
De asemenea, profesiile juridice sunt cunoscute drept printre cele mai solicitante din punctul de vedere al timpului necesar de studiu, respectiv al instruirii.
În 2022 s-a înregistrat un fenomen fără precedent în istoria sistemului judiciar din România. Au ieșit la pensie pe bandă rulantă judecători și procurori, după ce a fost repornită discuția despre pensiile speciale.
Au existat o mulțime de controverse de-a lungul timpului despre beneficiile magistraților, inclusiv despre pensionarea anticipată. Anul trecut, Senatul României a abrogat modificarea legislativă care ar fi permis magistraților să se pensioneze după 20 de ani vechime în sistem.
Votul a venit după ce comisia juridică din Senat a hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea unui raport de respingere a propunerii legislative inițiată în 2018 de PSD.
„Metoda aleasă de PSD, de a permite ieșirea la pensie cu doar 20 de ani de vechime, nu doar că încuraja golirea instanțelor, prin pensionarea a 30% dintre magistrați, dar ar fi limitat accesul la justiție al românilor, lungind durata proceselor și a anchetelor penale. Judecătorii și procurorii rămași în sistem ar fi fost sufocați de un volumul și mai mare de dosare.
Și statul, dar mai ales justițiabilii, ar fi fost văduviți de experiența unor magistrați care au atins maturitatea profesională la 40 – 50 ani”, a precizat Iulia Scântei, de la PNL, președintele Comisiei juridice, actual judecător la CCR.
Între timp, cei mai săraci români speră să primească noi ajutoare de câteva sute de lei din partea guvernului.