”Vom avea încă zece săptămâni dificile, cu o penurie de vaccinuri”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Jens Spahn. Ministrul anunţă totodată că vrea să convoace o reuniune a liderilor de la nivel federal şi regional pentru a discuta despre vaccinare. Criza vaccinurilor a fost declanşată după ce Pfizer a anunţat pe 15 ianuarie că va reduce temporar livrările în Europa ale vaccinului său împotriva COVID-19 pe perioada în care îşi îmbunătăţeşte capacitatea de producţie. Miniştrii din mai multe state UE au denunţat într-o scrisoare aceast situaţie ca fiind ”inacceptabilă”, afirmând că subminează ”credibilitatea procesului de vaccinare”.
Ulterior, mai multe ţări şi-au ajustat programele de vaccinare, procedând la amânări ale programărilor, iar autorităţile italiene au ameninţat că vor demara acţiuni în justiţie împotriva Pfizer.
Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populaţia blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.
Deşi UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentaţia pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford şi a anunţat că o decizie privind acordarea Autorizaţiei de Comercializare Condiţionată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).
Citeşte şi Pfizer sfidează Europa. Livrează către SUA mai multe vaccinuri anti-Covid şi mult mai repede