Consecința actualelor alegeri ar putea fi o nouă coaliție lipsită de un mandat clar de continuare a reformelor și concedierilor dureroase cerute de Uniunea Europeană.
Alianța de patru partide condusă de social-democrați este creditată de sondaje cu 60 din cele 151 de locuri în parlament, în timp ce conservatorii din Uniunea Democrată Croată (HDZ) ar urma să aibă ceva mai puține.
Ambele formațiuni vor depinde deci de sprijinul partidului de centru-dreapta Most (Podul), care a avut rolul de pivot și după precedentele alegeri, din noiembrie anul trecut. Most afirmă că dorește să pună capăt unei dominații de 20 de ani a partidelor mari, pe care le acuză de clientelism și corupție, potrivit
Coaliția HDZ-Most nu a rezistat decât cinci luni scandalurilor legate de numirile politice, de reformele administrației și de conflictele de interese.
La trei ani de la aderarea la UE, Croația nu reușește să atragă suficiente fonduri europene, ceea ce accentuează dezechilibrele macroeconomice considerate oricum prea mari de Comisia Europeană, observă Reuters. Datoria publică se ridică la 85% din PIB, iar Croația cheltuie 3,5% din produsul intern brut numai pentru plata dobânzilor. Rata șomajului este de 13%, iar creșterea economică de 2,5% așteptată în 2016, după o recesiune de șase ani încheiată în 2014, nu este suficientă pentru creșterea nivelului de trai, potrivit aprecierilor analiștilor.
Cu toate acestea, un guvern care depinde de sprijinul partidelor mici, populiste, ar avea toate motivele să nu promoveze măsuri de reformă, consideră agenția citată.