„Vrem să ne alăturăm zonei euro cât mai repede posibil„, chiar dacă „este încă prea devreme să spunem când se va întâmpla acest lucru”, a declarat Vujcici, în contextul în care ţara sa urmează să adere la Uniunea Europeană (UE) pe 1 iulie, informează Mediafax.
„Pentru moment nu îndeplinim anumite criterii de intrare – inflaţia şi deficitul bugetar sunt prea mari. Însă ne vom asigura că vom respecta condiţiile, şi anume ca nivelul îndatorării să scadă pe termen lung sub 60% din PIB sau cel puţin să rămână la acest nivel„, a adăugat el.
Întrebat despre eventuale temeri faţă de ideea unei aderări la zona euro, în prezent aflată în criză, el a declarat că „nu se pune problema, pentru moment, având în vedere că vom putea intra în patru-cinci ani”.
Citeşte şi Liderii Uniunii Europene salută aderarea Croaţiei şi deschid calea Serbiei
„Până atunci, zona euro îşi va fi rezolvat dificultăţile, altfel vom avea probleme mari. Din acest punct de vedere, este aproape un lux să fii în afară şi să poţi observa” cum evoluează lucrurile, a continuat el.
Vujcici citează, între altele, necesitatea unei uniuni bancare şi unei convergenţe fiscale, dar şi reforme în ţări care şi-au pierdut competitivitatea şi cu o îndatorare încă necontrolată.
Croaţia va deveni luni al 28-lea stat membru UE, după un proces care a durat opt ani pentru ca Zagrebul să răspundă criteriilor europene, înăsprite de la începutul crizei financiare şi în urma unor dificultăţi cu care s-au confruntat doi dintre membrii noi, Bulgaria şi România, ţări ce au aderat la UE pe 1 ianuarie 2007.