„Singura modalitate de a opri virusul Zika este prin controlarea vectorilor de transmitere (țânțarii) sau prin oprirea totală a contactului dintre acești vectori și oameni, alături de măsuri pentru a reduce sărăcia”, a pledat într-un comunicat Walter Cotte, director pentru cele două Americi al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC).
Pentru îndeplinirea acestui scop, IFRC a lansat un apel urgent pentru donații, în speranța strângerii a 2,3 milioane de dolari, destinați „sprijinirii răspunsului regional la izbucnirea epidemiei provocate de virusul Zika în America”.
America de Sud nu este însă singura regiune unde au fost înregistrate cazuri de persoane infectate cu virusul Zika. Un bărbat a contractat virusul în Thailanda, au indicat marți autoritățile sanitare din această țară, dând asigurări că nu este vorba despre o epidemie în pofida mai multor cazuri descoperite încă din 2012.
Duminică, un institut de cercetare indonezian a anunțat un caz de infectare cu virusul Zika în insula Sumatra, adăugând că virusul a circulat „de mai mult timp” în această țară.
De asemenea, alte cazuri — a căror contaminare s-a produs local — au fost raportate în largul Africii, în Republica Capul Verde.
În Europa și în America de Nord, zeci de cazuri de infectare au fost raportate la persoanele care s-au întors din concediu din țările afectate, însă din cauza temperaturilor reci care au împiedicat supraviețuirea țânțarilor, ele au stârnit mai puțină îngrijorare.
Citeşte şi