În faţa despoticului regim de la Phenian „defileaza” trişti şi supuşi ursuleţi puşi în cele mai umilitoare ipostaze, de la mersul de rutină în două labe, până la cel acrobatic, pe patine cu rotile. În faţa unui public format dintr-o majoritate zdrobitoare de înalte oficialităţi nord-coreene de rang înalt, dar şi de soldaţi de rând din armata dictatorului Kim Jong-Un, animalele îşi fac numărul într-o maniera impecabilă, fiind dresate dur, la fel ca şi întreaga populaţie a ultimului şi celui mai crunt regim comunist de pe planetă.
Doi reporteri de la publicaţia britanică The Sun au reuşit să se strecoare, ca turişti, în această comunitate sinistră, ruptă de restul lumii şi să filmeze în secret tristele imagini.
Într-unele dintre acestea se văd doi babuini, unul îmbrăcat într-un costum albastru, iar celălalt într-unul galben, facând acrobaţii pe patine cu rotile.
Un bilet la aceste spectacole costă aproximativ 15 dolari, o sumă pe care nord-coreenii obişnuiţi nu şi-o permit, salariul lor lunar fiind, în medie, de cel mult 30 de dolari. Sala se umple cu câţiva reprezentanţi din „elita” nord-coreeană, cei mai mulţi veniţi şi cu odraslele lor, cu o mână de turişti, de obicei chinezi, iar restul din cele 3.500 de locuri este umplut cu militari, din armata dictatorului de la Phenian, bărbaţi şi femei, îmbrăcaţi numai în uniforme şi cu diferite însemne cu reprezentanţii „dinastiei” comuniste, de la Kim Ir-Sen, până la actualul lider de la Phenian, Kim Jong-Un, care a preluat puterea după moartea tatălui său, Kim Jong-Il, în luna decembrie, anul trecut.
Nord-coreenii au talent
Spectacolul de 90 de minute începe cu acrobaţi şi alţi artişti care intră în arenă şi fac tot felul de numere ce trebuie să le iasă perfect. Cu greu sau cu cinism, un asemenea spectacol s-ar putea supranumi „Nord-coreenii au talent”… scriu jurnaliştii britanici care au filmat pe ascuns imagini din spectacol.
Urmează partea cea mai aşteptată a spectacolului, cea a dresurilor de animale. Maimuţele şi ursuleţii sunt atracţia show-ului. Deşi sunt chinuite în costume şi poartă botniţe strânse aproape etanş, aceste vietăţi culeg ropote de aplauze şi chiar zâmbete de la feţele în mod normal inexpresive ale militarilor nord-coreeni.
Apărătorii drepturilor animalelor spun că urşii au fost prinşi în pădurile din Coreea de Nord, dar babuinii nu se ştie cum au fost aduşi acolo. Cel mai probabil, au fost luaţi din habitatul lor, de lângă mamele lor, când erau pui. „Mulţi dintre puii de urs au murit până să înceapă dresura, din cauza stresului capturării lor, transportului dificil, înfometării şi deshidratării.
După două minute, apar în ring doi babuini, îmbrăcaţi în costume, pe patine cu rotile. Ei încep să culeagă nişte mere artificiale dintr-o imitaţie de pom şi le pun apoi într-un coş. Trec imediat la numărul de baschet şi fiecare dintre ei trebuie să arunce fără greşeală trei mingi, una după alta, exact în coşul de baschet.
Maimuţele, animale sociabile de felul lor, au fost însă lipsite de mici de protecţia mamei lor, pentru a putea fi dresate să execute obositoarele numere de circ zi de zi, în câte trei spectacole succesive. Au devenit depresive şi agresive în aceste condiţii dure de captivitate. Adesea muşcă dacă cineva încearcă să le mângâie şi pândesc orice ocazie ca să iasă în libertate.
Distracţii puţine
Nord-coreeni au foarte puţine posibilităţi de agrement şi distracţie. Circul este una dintre acestea, dar nu îi este accesibil omului de rând. Aceste distracţii sunt pentru „elita” regimului comunist.
Mai există o alee pentru bowling, un ring de patinaj pe rotile şi trei stadioane pe care se practică diferite sporturi. Există şi o sală de tir, unde cei cu dare de mână plătesc aproximativ 15 dolari pentru 20 de gloanţe, pentru a trage la ţintă. O alternativă ” vie” la vânătoare, sunt nişte bieţi pui de găină, care pot fi împuşcaţi de „vânătorul” care scoate din buzunar vreo 5 dolari pentru un glonţ ucigaş.
Ar mai fi şi cinematograful, unde se difuzează în fiecare an filme cu buget redus, iar în toată istoria acestuia, de cenzura regimului de la Phenian nu au trecut decât trei filme occidentale: „Sunetul muzicii”, „Titanic” şi „Singur acasă”.