„În ceea ce priveşte propunerile de buget pe anul 2015 ale MApN, MAI, SRI, SIE, SPP şi STS, membrii Consiliului au decis ca avizarea acestora să se facă după ce Guvernul va avea o imagine clară a resurselor pe care le are la dispoziţie„, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, dat publicităţii după încheierea şedinţei.
În calitate de stat membru NATO, România este obligată să aloce cel puţin 2% din PIB pentru setorul apărării, obligaţie pe care nu a îndeplinit-o încă. La Summitul NATO din Ţara Galilor din acest an, România şi-a reiterat angajamnetul că va aloca sumele necesare armatei, în condiţiile creşterii instabilităţii în regiunea Mării Negre.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-a reunit, marţi, în şedinţă, fiind ultima reuniune ordinară prezidată de Traian Băsescu înainte de încheierea mandatului. Pe ordinea de zi a CSAT s-au aflat, printre altele, propunerile de buget ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale pe anul 2015, precum şi proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014-2016.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condusă de preşedintele Traian Băsescu, s-a încheiat după o oră şi jumătate de discuţii.
Şedinţa CSAT a fost condusă de preşedintele Traian Băsescu, aceasta fiind, în principiu, ultima şedinţă a Consiliului la care preşedintele României în funcţie participă, înainte de finalizarea mandatului, pe 21 decembrie.
La lucrări au participat primul-ministrul Victor Ponta, viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Constantin Niţă, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, Iulian Fota, secretarul CSAT, general Ion Oprişor şi prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, general Silviu Predoiu.
Administraţia Prezidenţială a dat publicităţii, luni, ordinea de zi a şedinţei Consiliului, în care sunt incluse tematici referitoare la raportul privind măsurile adoptate de către România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni internaţionale; orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluţiilor europene în domeniu; analiza activităţilor de implementare a documentelor internaţionale pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii.
De asemenea, la şedinţa CSAT urma să fie luată în discuţie participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în anul 2015.
Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015 a reprezentat o altă tematică inclusă pe ordinea de zi a şedinţei.
Pe agenda CSAT s-a aflat de asemenea, „analiza interinstituţională privind evaluarea consecinţelor crizei din Ucraina şi ale anexării Crimeei de către Rusia asupra securităţii României, Republicii Moldova şi a regiunii”.
Alte tematici incluse pe ordinea de zi a şedinţei CSAT au vizat actualizarea Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, valabil în perioada 2014 – 2016, precum şi programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2013 – 2016, actualizat.
„Nomenclatorul şi nivelurile cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; avizarea proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Nomenclatorului şi nivelurilor cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 – 2016”, s-au numărat de asemenea printre temele aflate pe agenda CSAT.