Patru lovituri pentru şefa DNA din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Magistraţii din forul suprem au constatat că procurorii DNA au afectat infependenţa judecătorilor care au judecat dosarul antena 3 cu Laura Codruţa Kovesi. Mai mult, CSM a decis cu majoritate că Tudorel Toader nu a afectat sistemul judiciar atunci când a vorbit despre dosarul Belina.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei magistraţilor formulată de petenţii Gâdea Emanuel Mihai, Radu Tudor, Grigore Bianca, Ciuvică Mugur Cristian şi Savaliuc Răzvan Ovidiu. (majoritate: 8 voturi pentru Admitere, 7 voturi pentru Respingere)”, se arată în decizia plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Cererea jurnaliştilor a fost înaintată după ce procurori din cadrul DNA ar fi solicitat Curţii de Apel Ploieşti înscrisuri din dosarul în care şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, le cerea daune acestora.
În 20 martie 2018, Curtea de Apel Ploieşti a decis ca şefa DNA, Codruţa Kovesi, să primească 300.000 de lei daune morale,în dosarul în care a dat în judecată Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti pentru acuzaţiile de muşamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu care i-au fost aduse pe post. Decizia nu e definitivă.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale a domnilor Doru-Florin Ţuluş şi Nicolae Marin, precum şi a doamnei Mihaiela Moraru-Iorga, procurori în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. (8 voturi Admitere, 6 voturi Respingere, 1 vot NUL)”, se arată în decizia CSM.
Cererea procurorilor vine după ce aceştia au sesizat Inspecţia Judiciară, în luna iunie a anului trecut, după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
În paralel, la acea vreme, procurorul şef al DNA a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, joi, să demareze procesul de consultare a magistraţilor în legătură cu propunerile de modificare a codului penal, codului de procedură penală şi procedură civilă, anunţă instituţia într-un comunicat de presă.
„Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei a transmis Consiliului proiectele de modificare şi completare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, aflate în procedură parlamentară la această comisie”, se arată într-un comunicat de presă al CSM, remis joi MEDIAFAX.
Consiliul mai anunţă că, în raport de importanţa şi implicaţiile demersului legislativ, a apreciat necesară consultarea, în prealabil, a tuturor magistraţilor din sistemul judiciar. Astfel, proiectele de acte normative vor fi transmise către instanţe şi parchete.
Observaţiile şi propunerile formulate de instanţe şi parchete vor fi centralizate la nivelul Consiliului, acesta urmând să emită ulterior un punct de vedere detaliat, pentru fiecare proiect în parte.
Comisia specială pentru legile justiţiei a decis, joi, reluarea discuţiilor privind modificarea codurilor penale pentru 2 mai, ora 12.00. Până atunci asociaţiile de magistraţi vor putea face propuneri privind proiectul de lege.