CSM a amânat avizarea iniţiativelor legislative de majorare a limitelor pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a amânat, marți, avizarea unor inițiative legislative de modificare a limitelor speciale de pedeapsă pentru luare și dare de mită, respectiv trafic și cumpărare de influență, punctele de vedere ale Direcției legislație, documentare și contencios fiind retrimise la comisia de specialitate.
Iulian Tudor
28 iun. 2016, 11:55
CSM a amânat avizarea iniţiativelor legislative de majorare a limitelor pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă

Comisia își însușise anterior punctele de vedere ale Direcției legislație, documentare și contencios, reținând în plus faptul că „limitele speciale de pedeapsă pentru o infracțiune constituie o problemă de politică penală a statului asupra căreia, în funcție de datele statistice referitoare la frecvența cu care se comit anumite infracțiuni, autoritatea legislativă este îndrituită să aprecieze”.

„Politica penală o face Guvernul, așa am hotărât cu toții, iar aspectele de oportunitate privind modificarea limitelor legii depind, până la urmă, și de fenomenul infracțional concret. De aceea, noi am apreciat că ar fi oportun ca inițiatorul legii să aibă în vedere dacă fenomenul social în acest domeniu este crescut sau nu și în funcție de datele statistice să ia măsurile de rigoare. Oricum, ideea este că acest Cod penal care stabilește limitele de pedeapsă a intrat în vigoare de trei ani și oarecum pare un pic pripită și ideea modificării atât de rapide, fără o bază în spatele acestei propuneri”, a explicat judecătorul Adrian Bordea, coordonatorul comisiei de specialitate a CSM.

Bordea a spus că poziția comisiei nu ar trebui în niciun caz interpretată ca o încercare de a păstra actualele limite ale pedepselor.

Președintele CSM, judecătorul Mircea Aron, a ținut să precizeze că a făcut opinie separată în cadrul comisiei, considerând că actualele limite ale pedepselor nu au un efect de descurajare, fenomenul corupției continuând să fie la fel de grav.

„Faptul că nu se schimbă nimic de trei ani de zile și că rămâne fenomenul infracțional extrem de grav în zona luării de mită, traficului de influență, infracțiunilor de corupție, eu am făcut opinie separată și am spus că ar trebui să dăm un punct de vedere. (…) Consider că cel puțin limitele minime de pedeapsă ar trebui mărite”, a mai spus președintele CSM.

Judecătorul Mircea Aron a propus ca subiectul să fie rediscutat în comisia de specialitate a CSM, unde să se efectueze o analiză de oportunitate în baza statisticilor privind fenomenul infracțional.

„Prevenția a făcut multe state civilizate să ajungă unde sunt. Prevenția se face și prin pedeapsă (…), rolul pedepsei este în primul rând acela de a preveni”, a arătat președintele CSM.

Plenul CSM a decis, în cele din urmă, retrimiterea celor două propuneri în comisie.

Conform actualelor prevederi ale Codului penal, luarea de mită se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar darea de mită cu închisoarea de la 2 la 7 ani. În cazul traficului și cumpărării de influență, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Cum se scrie corect: altădată sau altă dată? Care este, de fapt, explicația specialiștilor
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Intră în vigoare din 2025. România, obligată să ia măsuri fără precedent. Planul pus la cale de UE
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Donald Trump numește un deputat din Florida ambasador în Panama pe fondul tensiunilor legate de Canalul Panama
MediaFlux
LOVITURĂ pentru ȘOFERII ROMÂNI! ESTE OFICIAL din 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)