CSM a decis sesizarea CSAT pentru verificarea magistraţilor dacă sunt ofiţeri sub acoperire

Consiliul Superior al Magistraturii a decis miercuri sesizarea CSAT în vederea verificării tuturor magistraților pentru a depista dacă sunt sau nu ofițeri sub acoperire ai vreunui serviciu de informații, au declarat reprezentanții CSM.
Iulian Tudor
13 mai 2015, 12:23
CSM a decis sesizarea CSAT pentru verificarea magistraţilor dacă sunt ofiţeri sub acoperire

Membrii Consiliului au convenit și trimiterea la CSAT a tuturor declarațiilor date în formă autentică de judecători și procurori.

Plenul CSM a luat în discuție în ședința de miercuri solicitarea Uniunii Naționale a Judecătorilor din România de a se face „demersurile necesare” în vederea verificării și eliminării eventualilor ofițeri acoperiți din magistratură și a se cere clarificări în acest sens de la Serviciul Român de Informații.

„Uniunea Națională a Judecătorilor din România, profund îngrijorată față de recentele declarații publice potrivit cărora în rândul magistraților ar exista ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, precum și că instanțele de judecată au devenit „câmp tactic” al serviciilor de informații, a solicitat azi, 11 mai 2015, CSM, garantul independenței justiției, să verifice dacă toți procurorii și judecătorii respectă interdicția de a nu fi lucrători de orice fel ai serviciilor de informații, iar rezultatul să fie făcut public, pentru restabilirea încrederii în justiție”, se arăta în comunicatul UNJR transmis luni AGERPRES.

De asemenea, UNJR a solicitat CSM să ceară „de urgență clarificări publice” SRI, care trebuie să explice corpului de magistrați și societății ce înseamnă concret „câmp tactic” când vine vorba despre justiție și care sunt mijloacele prin care serviciul operează în respectivul „câmp tactic”.

„SRI trebuie, de asemenea, să explice care este cadrul legal ce permite acestui serviciu să își mențină „interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze”, în ce constă în mod efectiv acest „interes”, care sunt limitele sale, de ce garanții este însoțit și ce control se exercită asupra sa”, a precizat sursa citată.

UNJR a arătat că prima solicitare vine în urma afirmațiilor fostului șef de stat, conform cărora, până în 2004, au existat „ofițeri acoperiți printre magistrați”, aceștia fiind „șantajabili” din cauza faptului că au încălcat Constituția din 1991.

„Aceste declarații ale unui fost președinte sunt zguduitoare, deoarece afirmă că până în 2004 se știe că au existat persoane în rândul magistraților care au încălcat legea sistematic, fiind în conflict de interese. Același fost șef al Consiliului Suprem de Apărare al Țării afirmă că după 2004 a cerut serviciilor să îi retragă pe cei acoperiți din justiție, însă nu știe dacă acest lucru s-a întâmplat”, se sublinia în comunicat.

Potrivit UNJR, prin folosirea acestei „vulnerabilități”, speculată repetat în spațiul public, se formează „un nou tip de presiune pe justiție”, care afectează negativ munca fiecărui magistrat, prin aceea că se inoculează opiniei publice percepția că acești magistrați nu ar fi independenți.

„A doua solicitare către Consiliul Superior al Magistraturii vine în urma unui interviu dat de directorul Direcției Juridice a Serviciului Român de Informații, care escaladează afirmațiile fostului președinte și afirmă că instanța de judecată a devenit „câmp tactic” de operațiuni al serviciilor de informații. De asemenea, acesta afirmă în același interviu că „în prezent ne menținem interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze din instanță”, a menționat UNJR.

Înțelegând importanța misiunii pe care SRI o are în prezervarea securității naționale, UNJR subliniază că „orice depășire a acestui cadru legal nu face decât să vulnerabilizeze atât sistemul judiciar, cât și însuși serviciul de informații”.

„UNJR consideră că declarațiile menționate ridică o îndoială întemeiată asupra independenței întregului sistem judiciar, iar neîncrederea creată poate fi înlăturată numai prin verificarea temeinică și reală a declarațiilor date anual de magistrați cum că nu sunt și nu au fost ofițeri acoperiți, cu consecința înlăturării din magistratură a celor ce au încălcat această obligație”, mai menționa UNJR.

Uniunea a atras atenția că Legea magistraților, în vigoare de peste zece ani, obligă judecătorii și procurorii să dea declarații anuale pe proprie răspundere că nu sunt lucrători de niciun fel ai serviciilor de informații.

„Până în prezent, însă, nu s-a făcut o verificare a acestor declarații. În lumina acestui fapt, UNJR consideră că CSM, ca și garant al independenței justiției, are competența și ar trebui să fie prima instituție interesată să ceară CSAT să verifice dacă declarațiile magistraților sunt reale sau nu”, a arătat UNJR.

În ianuarie, judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a atras atenția că toți factorii responsabili, într-un efort interinstituțional, trebuie să decupleze justiția de la jocurile politice, de la influențele politice, dar și de la influențele posibile ale serviciilor de informații.

„Aveți un instrument prevăzut de lege care nu a fost aplicat din păcate de 10 ani (…), pe care vă rog să-l puneți în practică, respectiv art. 7 din Legea 303/2004, care spune foarte clar că CSAT trebuie să facă verificări pentru fiecare procuror și judecător dacă este sau nu este informator sau colaborator al serviciilor de informații”, a susținut Dumbravă, adăugând că toate declarațiile magistraților se află la CSM și pot fi transmise CSAT.

DailyBusiness
Biscuiții Petit Beurre retrași din magazinele Supeco din cauza riscului de intoxicație
Spynews
Mihai Albu a ajuns în fața altarului alături de mireasa lui, Elena. Informații în timp real de la cununia religioasă
Bzi.ro
Avertismentul Cristinei Demetrescu pentru Nicuşor Dan: Luna neagră Lilith îl bântuie!
Fanatik.ro
Cel mai mare castel din lume se află la 5 ore de București. Structura defensivă unică în Europa are o arhitectura spectaculoasă
Capital.ro
Regulă pentru cei care vor permis de conducere. Șoferii trebuie să treacă trei teste medicale
Playtech.ro
Ce nu ai voie să pui pe parbriz. Detaliul pentru care şoferii iau amenzi usturătoare
DailyBusiness
34 de studenți români afectați de interdicția SUA pentru studenții străini a Harvard
Adevarul
Obama a început totul, Trump a continuat. Analiza care dărâmă miturile despre politica externă americană
wowbiz.ro
L-am găsit!! Cine este SPP-istul lui Nicușor Dan, care a rupt inima femeilor pe rețelele de socializare: "Noroc cu domnul Președinte..." | EXCLUSIV
Spynews
Andreea Perju și iubitul ei sărbătoresc doi ani de relație. Fotografie rară cu actrița și partenerul ei de viață / FOTO
Spynews
Noi opțiuni la companiile aeriene low-cost. Locuri în picioare în avion, pentru doar 1€
Evz.ro
Femeia din viața lui Iohannis despre care nu s-a vorbit până acum
Ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Prosport.ro
Ce se întâmplă în relația dintre Anamaria Prodan și Ronald Gavril
kanald.ro
Se schimbă legea căsătoriilor în România: Ce trebuie să știe cuplurile care se căsătoresc în 2025
Cancan.ro
Piedone, caz de Dosarele X într-un restaurant din Bragadiru. Cum s-a transformat carnea de porc în… pastramă de oaie!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reintroducerea armatei obligatorii chiar de anul viitor. Se dă lege: Trebuie să creştem ritmul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Triunghiul amoros scandalos continuă. Impresara a aflat că milionarul se căsătorește cu amanta
stirilekanald.ro
Cine este șoferul de 28 de ani care a murit în accidentul de pe Centura de Nord a Craiovei. Era patronul unei cunoscute patiserii din oraș
Diana Sosoaca a rabufnit cand a aflat ca George Simion va contesta rezultatul alegerilor la CCR: „Hai sictir, Iuda!”
MediaFlux
Românii care primesc cel puțin 700 de lei de la stat! Banii nu sunt gratis și trebuie munciți
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aeroportul unic în lume. E singurul loc de pe Pământ unde poți ateriza în trei țări deodată