Potrivit ordinii de zi soluţionate, publicată pe site-ul CSM, acţiunea disciplinară fusese formulată pentru săvârşirea abaterii prevăzute de art. 99 lit. j) din Legea 303/2004 – „nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi a altor informaţii de aceeaşi natură de care a luat cunoştinţă în exercitarea funcţiei, cu excepţia celor de interes public, în condiţiile legii”.
Conform aceleiaşi surse, hotărârea Secţiei pentru procurori în materie disciplinară poate fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Acţiunea disciplinară care o vizează pe Florentina Mirică a fost începută în anul 2016.
Pe 21 septembrie 2009, Florentina Mirică a fost însoţită la audierile de la CSM de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.
„Eu am venit astăzi doar să o susţin pe colega noastră, este vorba de o cercetare disciplinară, în dosarul în care a fost investigat fostul ministru de Interne Oprea Gabriel, fostul ministru de Interne Tobă şi fostul şef al Direcţiei de Informaţie şi Protecţie a MAI. Am venit doar să îmi susţin colega”, a declarat atunci şefa DNA.