Vicepreşedintele CSM, Cristian Ban, a cerut colegilor săi sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul afirmaţiilor preşedintelui Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, care a scris pe pagina sa de Facebook că a fost „hăituită şi vânată de pigmei ce se cred magistraţi”. Ban a considerat că declaraţiile afectează reputaţia magistraţilor.
„Şi pe mine m-au deranjat afirmaţiile unor procurori, nu am cerut cercetarea diciplinară. Nu ştiu dacă e cazul să sesizăm”, a spus un alt membru.
„Am trecut de la justiţie televizată la manifest. Justiţia se face în sala de judecată, cariera de CSM. Să se gândească de două ori colegii noştri când ies public că poate nu fac bine sistemului. Sunt niste termeni destul de duri, relevanţa lor urmează să fie stabilită după caz. O justiţie în centrul discursului public nu e intododeauna benefică”, a transmis Bogdan Mateescu, conform Mediafax.
Pe de altă parte, procurorul general al României a declarat că ar vrea să-i vadă pe colegi mai vocali şi cu privire la apărarea statului de drept, „să nu fie curajoşi când trebuie să scoată ochii altora şi să intervină în cauze penale”.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, marţi, să nu sesizeze Inspecţia Judiciară în acest caz, au declarat reprezentanţi ai CSM.
Preşedintele Tribunalului Timiş, Adriana Stoicescu, a anunţat, pe Facebook, că susţine demersul procurorilor DNA care au sesizat Inspecţia Judiciară după ce li s-a cerut să facă testul poligraf în dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor cu Laura Kovesi, şefa instanţei precizând că a fost „hăituită şi vânată de pigmei ce se cred magistraţi”.
Adriana Stoicescu a făcut referire la trei procurori din cadrul DNA, respectiv Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae, care au sesizat Inspecţia Judiciară (CSM). Pentru doi dintre ei, Mihaela Iorga şi Doru Ţuluş, Laura Codruţa Kovesi a cerut revocarea, solicitare aprobată marţi de Secţia pentru procurori a CSM.
„Pentru că am fost la rândul meu hăituită şi vânată de pigmei ce se pretind magistraţi, avizi de publicitate şi putere, care fac din distrugerea vieţilor altora un ţel; pentru că am fost ameninţată voalat cu excluderea din magistratură dacă voi continua să vorbesc; pentru că nu înţeleg să abdic de la principiile mele, astăzi, în calitate de judecător independent, susţin demersul procurorilor din DNA şi solicit, la rândul meu, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), garantul independenţei justiţiei, apărarea independenţei procurorilor din DNA care au cerut acest lucru. (…) Reprezentanţii noştri din CSM, în care, personal, am toată încrederea, trebuie să uzeze de toate pârghiile legale pentru ca demersul preşedinţilor de instanţe, însuşit de Adunările Generale, să conducă la readucerea justiţiei acolo unde îi este locul. Un prim pas în acest sens trebuie să fie apărarea independenţei procurorilor DNA care, într-un gest fără precedent în activitatea acestei instituţii, solicită intervenţia CSM-ului”, a scris judecătorul Adriana Stoicescu, pe o pagină de socializare.
Preşedintele Tribunalului Timiş apreciază că lupta anticorupţie a ajuns să fie aruncată în derizoriu.
„După ani de telejustiţie, în zornăit de cătuşe, pare că s-a uitat cu desăvârşire că, aşa cum justiţia nu stă într-un singur om, anticorupţia nu înseamnă o singură instituţie. Anticorupţia se fundamentează pe educaţie. În primul rând, pe cei şapte ani de acasă, când fiecare e învăţat să nu fure şi să nu minta, continuată de educaţie juridică în şcoală, aşa cum se tot încearcă, dar nu se prea reuşeşte”, a scris magistratul.
Adriana Stoicescu susţine că judecătorii se cred „prea des mici dumnezei” şi cer CSM apărarea reputaţiei, uitând că ei sunt răspunzători pentru imaginea justiţiei.
„Trebuie să răspundem atunci când greşim, la fel ca orice cetăţean. Legea răspunderii magistraţilor există, trebuie doar să fie aplicată. Iar pentru asta avem nevoie de o Inspecţie Judiciară puternică, cu adevărat independentă, formată din profesionişti care identifica şi corectează din timp orice derapaje ale unora care se cred deasupra legii”, explică judecătoarea.