UPDATE Parlamentul a devenit o țintă predilectă pentru Direcția Națională Anticorupție și, din păcate, în România, se face justiție selectivă, a afirmat, luni, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.
„Imaginea Parlamentului are de suferit în momentul de față, când Parlamentul a devenit o țintă predilectă pentru DNA. Din păcate, în România, după cum vedem, se face justiție selectivă. Procurorul-șef al DNA vorbește de 9.000 de dosare ale unor înalți demnitari. Prin urmare, înțelegem un lucru, că sunt numai demnitarii care sunt vizați, (…) în restul țării, totul merge perfect. Realitatea este cu totul alta”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Tăriceanu, DNA „a intervenit brutal” în procesul electoral de la alegerile locale și face acest lucru și în prezent.
„Vedem ce s-a întâmplat și la alegerile locale, când DNA a intervenit brutal în procesul electoral și face acest lucru și acum. Și cred că această distorsiune nu este admisibilă, trebuie ca cetățenii să fie cei care prin votul lor decid care să fie cei care îi vor reprezenta în Parlamentul viitor și nu este sarcina procuraturii să facă această selecție. Având în vedere că cea mai mare parte a dosarelor sunt vechi de șapte-opt ani, dacă nu chiar și mai mult, așa cum au așteptat până acum, mi-e greu să îmi explic această grabă și acest heirupism exact înaintea alegerilor, cu o lună de începerea campaniei electorale. Dacă au putut să stea opt ani de zile, or să mai stea și încă două luni și sigur că Parlamentul viitor va trata aceste cereri în mod corespunzător”, a spus Tăriceanu.
El a precizat că este de datoria sa, ca președinte al Senatului, să ia atitudine publică în fața tentativelor repetate de destabilizare și decredibilizare a Parlamentului.
„Eu cred că datoria mea ca președinte al Senatului este să iau atitudine publică în fața tentativelor repetate de destabilizare și decredibilizare a instituției fundamentale a democrației, care este Parlamentul. Noi nu putem să fim permanent o țintă, mai ales că vedem numeroase cazuri în care anchetele sunt făcute cu superficialitate, oamenii sunt acuzați, sunt transformați în vinovați în percepția publică, sunt de multe ori privați de libertate, ca apoi, peste aceste dosare să se așterne liniștea, să nu se mai întâmple nimic. Cred că trebuie să avem în vedere că aceste abuzuri, aceste excese nu mai pot continua”, a afirmat Tăriceanu.
Președintele Senatului a mai spus că în prezent există anumite instituții ale statutului, care „funcționează pentru ele însele” și care „își fac campanie de imagine”.
„Cred că elementul esențial într-o democrație este protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor și nu întărirea în mod excesiv a instituțiilor de forță, scăpate de sub orice fel de control civil. Există o regulă fundamentală în democrație, (…) aceea a controlului și echilibrului reciproc al puterilor în stat. Parlamentul este controlat de cetățeni, Guvernul este controlat de Parlament. Din păcate, în România, în momentul de față, sunt anumite instituții ale statutului, care funcționează pentru ele însele, își fac campanie de imagine și lucrul acesta sigur că reprezintă costuri enorme pentru oameni și pentru încrederea în democrație”, a mai afirmat Tăriceanu.
Președintele Senatului a participat luni la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România (AMR).
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Aron, a sesizat, luni, Inspecţia Judiciară cu privire la apelul adresat parlamentarilor de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a nu mai vota nicio cerere a DNA de ridicare a imunităţii. CSM cere Inspecţiei Juridice să verifice dacă afirmaţiile lui Tăriceanu au adus atingere independenţei justiţiei.
„Având în vedere solicitarea publică conţinută în documentul intitulat „Apel către parlamentari”, publicat pe pagina oficială de internet a Senatului României, la data de 16 octombrie a.c., sub semnătura preşedintelui Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, precum şi mesajele promovate în cadrul unor serii de apariţii mediatice recente, prin care domnia sa reia apelul „către parlamentarii din ambele Camere să refuze a se mai pronunţa în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA”, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în temeiul art. 30 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării cu celeritate a verificărilor necesare pentru a stabili dacă, prin afirmaţiile asumate instituţional de preşedintele Senatului României şi dezbaterea mediatică subsecventă a acestora, a fost adusă atingere independenţei justiţiei în ansamblul său”, a transmis CSM, într-un comunicat.
Călin Popescu Tăriceanu le-a suferat parlamentari să nu mai voteze nicio cerere DNA de ridicare a imunităţii, până la finalul actualei legislaturi.
”Este binecunoscută poziţia mea potrivit căreia DNA nu mai slujeşte de mult Justiţia, ci, în spatele paravanului luptei necesare şi legitime cu corupţia, a devenit prea adesea un instrument folosit pentru anihilarea adversarilor politici ai celor care dirijează pe căi oculte activitatea acestei instituţii. Scenariul din campania electorală pentru alegerile locale, când DNA a scos în public cu surle şi trâmbiţe mediatice tot felul de dosare inconsistente, motiv pentru care au fost respinse de instanţe sau despre care nu s-a mai auzit nimic, dar care şi-au atins atunci scopul eliminării din cursă a unor candidaţi nedoriţi şi incomozi, se repetă acum înaintea campaniei pentru alegerile parlamentare”, susţine a transmis Tăriceanu, într-un ”apel către parlamentari” postat şi pe site-ul Senatului.
El spune că întâmplări vechi, petrecute cu 5, 6, 7 sau 8 ani în urmă, revin tocmai acum în atenţia procurorilor de la DNA, coincidenţă, cu doar 2 luni înainte de alegeri.
Tăriceanu susţine că scopul „apelului” său către parlamentari „nu a fost de a face valuri, ci de a atrage atenţia la modul foarte serios că Parlamentul, de o buna bucată de vreme, este o ţintă de discreditare”, DNA fixându-şi ca scop „anchetarea cu exclusivitate a membrilor Parlamentului”.