Judecătorul Horațius Dumbravă a declarat marți că șeful Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, a anunțat, în debutul ședinței plenului CSM, că a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu ultimele afirmații ale fostului președinte Traian Băsescu referitoare la justiție.
„Din silă nu îi sun. Ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie și fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac, vor să mai rămână cinci mandate în funcție. Am primit lecţia Niţu. Îl sunasem pentru că aveam o problemă de clarificat cu el. Nu avea nici o legatura cu dosarul fiicei mele„, a declarat Băsescu, la B1 TV.
Întrebat ce i-ar spune actualului preşedinte, Klaus Iohannis, dacă l-ar întreba despre cei trei, fostul şef de stat a fost rezervat: „Nu aş spune… Le-am văzut şi alte feţe celor trei. Am început să aflu a doua zi după ce am terminat mandatul„.
Traian Băsescu a precizat că niciunul dintre cei trei nu l-a sunat vreodată în timpul mandatului. „Niciodată nu m-a sunat niciunul din ei. La Coldea am lăsat o dată mesaj să mă sune pentru că am găsit la mine nişte documente secrete care nu s-au predat. Am sunat şi le-am trimis”.
Citeşte şi Traian Băsescu, despre dosarul ginerelui său, Radu Pricop: Ce sunt eu, şef de cadre în familie?
Totuşi, Traian Băsescu a admis că, după încetarea mandatului, a sunat la cabinetul șefului DNA, Codruța Kovesi, pentru a cere numărul de telefon al procurorului care s-a ocupat de dosarul Flota, în ideea de a-l apela ”într-o chestiune” legată de prelungirea permisului său de port-armă.
„Am sunat la cabinetul doamnei Kovesi și am cerut secretarei numărul de telefon al unui procuror care a lucrat în dosarul Flota.Trebuia să-mi prelungesc autorizația de port-armă. De la Poliție a venit că președintele are un dosar 22/P din.. de nu știu când. Era celebrul dosar Flota care rămăsese la Constanța cu numele de înregistrare vechi, din care au fost de scoși de sub urmărire penală cei o sută de incriminați. Iar actele nu au circulat corect, să spună actul lui Băsescu a fost disjuns în dosarul care avea alt număr, unde s-a dat neînceperea urmăririi penale și a rămas prins acolo. Drept pentru care a apărut sesizarea să nu mi se elibereze permisul de port-armă, pentru că am un dosar penal în curs. Deci, atunci am sunat și am vorbit cu secretara și am cerut numărul de telefon al procurorului, care știam că a dat soluția”, a explicat fostul președinte.
El a adăugat că l-a sunat pe procurorul respectiv, care i-a ”transmis pașii de urmat”.
„L-am întrebat ce am de făcut și mi-a spus omul: domnu’ președinte, faceți la noi o cerere, cererea o primim noi, comunicăm la Constanța și pe urmă ei o să comunice la ministerul de Interne pentru permisul de port-armă”, a detaliat Traian Băsescu.