Judecătorul Horaţiu Dumbravă a spus că în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, susţinând că, în acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să emită un avertisment clar politicienilor.
„Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute. Ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor„, a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă.
În opinia membrului CSM, această instituţie trebuie să ceară politicienilor să respecte independenţa justiţiei, deoarece declaraţiile „politicianiste nefondate” venite de la cel mai înalt nivel, preşedinte şi primul ministru, pot multiplica atacuri nefondate împotriva justiţiei pe care şi alţi politicieni să le imite.
În ce priveşte afirmaţiile premierului Victor Ponta, legate de ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova, Horaţius Dumbravă solicită CSM să fie sesizată Inspecţia Judiciară, pentru a face verificările prevăzute de lege privind încălcarea independenţei justiţiei.
Membrul CSM consideră că trebuie analizat dacă nu cumva, prin astfel de declaraţii, „nu se creează un precedent dăunător cu consecinţe negative asupra independenţei justiţiei, în sensul în care de acum orice mare evazionist să procedeze la fel: să preseze Guvernul României, miniştri, prin ameninţări cu închideri de întreprinderi şi concedieri colective în afara cadrului procesual penal„.
De asemenea, Horaţius Dumbravă solicită sesizarea Inspecţiei Judiciare şi în legătură cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie 2014, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri.
Dumbravă arată că urmărirea penală este nepublică, confidenţială şi „nu este permis nimănui, cu atât mai mult acestor subiecte oficiale – Preşedintele României, Camerei Deputaţilor sau Senatului – să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru”, deoarece asemenea declaraţii pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfăşurare, iar „folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiţiei decredibilizează încrederea cetăţenilor în justiţie”.
Horaţius Dumbravă mai doreşte ca Inspecţia Judiciară să efectueze cercetări şi cu privire la modul în care au fost scurse în spaţiul public declaraţii de martor, date în dosarul Microsoft.
În discuţia membrilor CSM au intrat şi declaraţiile lui Varujan Vosganian după condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu în dosarul Rompetrol. La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscală, a propus ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian conform căuia „un procuror cere, un procuror judecă… Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie… Înalta Curte este cazul cel mai explicit”.
„Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror”, a spus procurorul Gheorghe Muscalu.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri după-amiază, că a dat curs solicitării procurorului general de a cere începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, implicaţi în dosarul Microsoft. Băsescu a precizat că, din punct de vedere strict juridic, foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu nu au încă nici o calitate în acest dosare, aflându-se în aceeaşi situaţie precum Victor Ponta.
„Am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general privind începerea urmăririi penale pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu. Nu a fost o cerere formală. Am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi ce au fost trimise şi acest caz trebuie anchetat cât mai repede până la capăt”, a anunţat preşedintele României.