CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru declaraţiile lui Băsescu, Ponta şi Vosganian referitoare la justiţie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis în unanimitate să sesizeze Inspecţia Judiciară cu privire la apărarea independenţei justiţiei în legătură cu ultimele afirmaţii ale premierului Victor Ponta referitoare la dosarul Lukoil şi ale preşedintelui Traian Băsescu cu privire la dosarul Microsoft. De asemenea, CSM sesizează IJ cu privire la declaraţiile făcute de Varujan Vosganian referitoare la condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu. 
Filip Stan
09 oct. 2014, 08:33
CSM sesizează Inspecţia Judiciară pentru declaraţiile lui Băsescu, Ponta şi Vosganian referitoare la justiţie

Judecătorul Horaţiu Dumbravă a spus că în ultima perioadă s-au înmulţit atacurile nefondate la adresa justiţiei din partea politicienilor, susţinând că, în acest context, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar trebui să emită un avertisment clar politicienilor.

Contextul din zilele acestea, în care apar declaraţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, în care sunt devoalate date şi informaţii din dosare penale sau declaraţii ale primului ministru Victor Ponta, prin care sunt atenţionaţi procurorii cum trebuie în mod concret să-şi facă ancheta, impun ca CSM să ia atitudine împotriva oricărui act care ştirbeşte independenţa justiţiei şi erodează încrederea publicului în justiţie. În această perioadă, în care se multiplică atacurile la adresa justiţiei, nu este îndeajuns ca, punctual, să fie sesizată Inspecţia Judiciară după care să aşteptăm săptămâni la rând până când Inspecţia Judiciară va analiza şi propune Plenului concluziile verificărilor făcute. Ci este nevoie de un Apel sau un Avertisment categoric pe care Plenul CSM să-l facă la adresa tuturor politicienilor„, a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă.

În opinia membrului CSM, această instituţie trebuie să ceară politicienilor să respecte independenţa justiţiei, deoarece declaraţiile „politicianiste nefondate” venite de la cel mai înalt nivel, preşedinte şi primul ministru, pot multiplica atacuri nefondate împotriva justiţiei pe care şi alţi politicieni să le imite.

În ce priveşte afirmaţiile premierului Victor Ponta, legate de ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova, Horaţius Dumbravă solicită CSM să fie sesizată Inspecţia Judiciară, pentru a face verificările prevăzute de lege privind încălcarea independenţei justiţiei.

Membrul CSM consideră că trebuie analizat dacă nu cumva, prin astfel de declaraţii, „nu se creează un precedent dăunător cu consecinţe negative asupra independenţei justiţiei, în sensul în care de acum orice mare evazionist să procedeze la fel: să preseze Guvernul României, miniştri, prin ameninţări cu închideri de întreprinderi şi concedieri colective în afara cadrului procesual penal„.

De asemenea, Horaţius Dumbravă solicită sesizarea Inspecţiei Judiciare şi în legătură cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu din data de 3 octombrie 2014, făcută cu ocazia solicitării începerii urmăririi penale împotriva unor foşti miniştri.

Dumbravă arată că urmărirea penală este nepublică, confidenţială şi „nu este permis nimănui, cu atât mai mult acestor subiecte oficiale – Preşedintele României, Camerei Deputaţilor sau Senatului – să devoaleze date din dosare penale aflate în lucru”, deoarece asemenea declaraţii pot pune în pericol anchetele aflate în plină desfăşurare, iar „folosirea acestor elemente din dosarele penale într-o bătălie politică străină justiţiei decredibilizează încrederea cetăţenilor în justiţie”.

Horaţius Dumbravă mai doreşte ca Inspecţia Judiciară să efectueze cercetări şi cu privire la modul în care au fost scurse în spaţiul public declaraţii de martor, date în dosarul Microsoft.

În discuţia membrilor CSM au intrat şi declaraţiile lui Varujan Vosganian după condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu în dosarul Rompetrol. La începutul şedinţei, vicepreşedintele CSM, Gheorghe Muscală, a propus ca Inspecţia Judiciară să fie sesizată şi în cazul afirmaţiilor lui Varujan Vosganian conform căuia „un procuror cere, un procuror judecă… Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuză. E un fel de pluton de execuţie… Înalta Curte este cazul cel mai explicit”.

„Eu nu găsesc o vinovăţie nici postului de televiziune, nici presei, căci acesta este rolul lor, să informeze opinia publică, dar ca om politic, ca parlamentar, nu poţi să vii să spui că meseria de procuror este ceva jos de tot şi că tot ce este rău în această societate se întâmplă din cauza unui procuror”, a spus procurorul Gheorghe Muscalu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri după-amiază, că a dat curs solicitării procurorului general de a cere începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, implicaţi în dosarul Microsoft. Băsescu a precizat că, din punct de vedere strict juridic, foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu nu au încă nici o calitate în acest dosare, aflându-se în aceeaşi situaţie precum Victor Ponta.

„Am cerut ministrului Justiţiei şi l-am informat pe procurorul general privind începerea urmăririi penale pentru foştii miniştri Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Mihai Tănăsescu, Alexandru Atanasiu şi Daniel Funeriu. Nu a fost o cerere formală. Am studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi ce au fost trimise şi acest caz trebuie anchetat cât mai repede până la capăt”, a anunţat preşedintele României.

DailyBusiness
Austria dă semnale pozitive! România s-ar putea să intre în spațiul Schengen terestru!
Spynews
Risc de tsunami în România! Fenomenul ar putea să apară din cauza cutremurelor care au loc pe fundul Mării Negre
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ce să adaugi în cafeaua de dimineață ca să arzi caloriile. Vei pierde rapid kilograme
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Administratorul asociației de proprietari este obligat. Trebuie să verifice în fiecare lună
Playtech.ro
Detalii mai puțin știute despre Kamala Harris. Cum a schimbat a schimbat fața politicii americane o fată de imigranți
DailyBusiness
Șoferii au scăpat de amenzi! Cei care plătesc rovinieta în 24 de ore scapă de penalizări
Adevarul
Îngerul păzitor: supraviețuitori ai naufragiilor, accidentelor aviatice și atacurilor teroriste povestesc despre întâlnirea cu salvatori miraculoși
wowbiz.ro
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui Culiță și Daniela Iliescu i-a surprins pe toți! Și logodnica artistului a început să plângă | VIDEO
Spynews
Încă un român mort în inundațiile din Spania. Bărbatul, care fusese dat dispărut, a fost găsit fără suflare
Spynews
Jurnalistă din România, paralizată după ce a mâncat brânză! Ce bacterie conținea: ”M-am trezit și nu am mai putut să merg”
Evz.ro
Cele mai mortale accidente feroviare din lume. Nimeni n-a scăpat viu
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa Națională de Pensii a făcut anunțul mult așteptat
Cancan.ro
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă, arăți deosebit”
StirileBZI
Vârsta la care trebuie să renunți la permisul de conducere! Legea se aplică în toată România
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Rezultate alegeri prezidențiale SUA 2024: Când vom afla cine este noul președinte al Americii?
substantial.ro
Israel Katz devine noul ministru al apărării în Israel, promițând acțiuni decisive împotriva Hamas și Hezbollah
MediaFlux
Oficial! Ce bani vei lua în plus dacă ai o pensie între 1280 și 6000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ironia sorții. O comună din România are drumuri de pământ, dar piste de biciclete asfaltate