CSM cere o lege privind pierderea pensiei de către magistraţii condamnaţi penal

Comisia "Independenţa şi responsabilizarea justiţiei" din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că este necesară o intervenţie legislativă cu privire la pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii condamnaţi penal, însă atrage atenţia că una dintre prevederile din proiectul Ministerului Justiţiei în acest sens pune probleme de neconstituţionalitate din perspectiva retroactivităţii legii.
Iulian Tudor
20 aug. 2013, 09:28
CSM cere o lege privind pierderea pensiei de către magistraţii condamnaţi penal

Comisie CSM: Intervenţie legislativă privind pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii condamnaţi penal

Plenul CSM discută în şedinţa de marţi, după suplimentarea ordinii de zi, proiectul de lege pentru completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cu privire la pensiile de serviciu în cazul condamnărilor penale şi a aplicării sancţiunilor disciplinare cu excluderea din magistratură, înaintat de MJ în vederea avizării, în regim de urgenţă.

Proiectul conţine un articol unic care prevede: „Art. 97 alin. 1 – (1) Nu beneficiază de pensie de serviciu şi nici de indemnizaţia prevăzută la art. 81 judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi asimilaţii acestora condamnaţi definitiv în condiţiile art. 65. (2). Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi şi asimilaţilor acestora sancţionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură. (3) În situaţia în care personalul prevăzut la alin. (1) sau (2) a încasat pensia de serviciu până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, a hotărârii prin care s-a dispus sancţiunea excluderii din magistratură, acesta este obligat să restituie diferenţa dintre pensia de serviciu încasată şi pensia din sistemul public de pensii, precum şi indemnizaţia prevăzută de art. 81. (4) Personalul prevăzut la alin. (1) şi (2) beneficiază de pensie în sistemul public, în condiţiile legii. (5) Pe durata procedurii disciplinare sau a procesului penal, soluţionarea cererii de acordare a pensiei de serviciu se suspendă până la soluţionarea definitivă a procedurii disciplinare ori, după caz, a procesului penal. (6) Prevederile alin. (1), (2) şi (4) se aplică şi magistraţilor excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a prezentei legi, indiferent de momentul pensionării”.

Comisia 1 „Independenţa şi responsabilizarea justiţiei, eficientizarea activităţii acesteia şi creşterea performanţei judiciare; integritatea şi transparenţa sistemului judiciar” a analizat proiectul de act normativ şi şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei Legislaţie, propunând avizarea favorabilă a acestuia cu observaţii.

„Comisia a apreciat că alineatul (2) al articolului propus ar trebui să se regăsească într-un alt proiect de act normativ, care să coreleze toate textele care vizează răspunderea disciplinară şi efectele acesteia. În privinţa alineatului (6), Comisia, cu majoritate, a apreciat că acesta pune probleme de neconstituţionalitate din perspectiva retroactivităţii legii. În concluzie, Comisia apreciază că este necesară o intervenţie legislativă cu privire la pierderea pensiei de serviciu de către magistraţii condamnaţi penal, însă s-a propus ca Ministerul Justiţiei să promoveze atât propunerile formulate de către Comisia nr. 1 în cadrul dezbaterilor vizând modificarea Legii 303/2004, cu privire la pierderea pensiilor de serviciu, cât şi propunerile de modificare a art. 65 din aceeaşi lege, corelate cu cele la care se referă proiectul de act normativ supus avizării”, se arată în minuta postată pe site-ul instituţiei.

În plus, Comisia a apreciat că este necesar şi un nou text referitor la comunicarea hotărârii de condamnare către casele de pensii.

În expunerea de motive a MJ se arată că pensia de serviciu reprezintă un beneficiu acordat de legiuitor unor categorii de personal care reprezintă un interes deosebit pentru societate, ca o recunoaştere a activităţii lor meritorii desfăşurate pentru o perioadă lungă de timp, ca o recompensă a riscurilor şi sacrificiilor pe care le-a presupus exercitarea cu probitate a funcţiei respective.

„Orice abatere de la exercitarea cu bună-credinţă a funcţiei trebuie sancţionată, iar nu recompensată, prin acordarea unui beneficiu cum este pensia de serviciu”, se arată în nota Direcţiei Legislaţiei a CSM.
Sursa citată susţine că, referitor la faptul că prevederile se aplică şi magistraţilor excluşi din magistratură sau condamnaţi anterior intrării în vigoare a acestei legi, indiferent de momentul pensionării, că o astfel de prevedere nu are caracter retroactiv, ci tranzitoriu, reglementând situaţia magistraţilor condamnaţi care beneficiază de pensie de serviciu la momentul intrării în vigoare a noii reglementări.

Direcţia Legislaţie consideră că propunerea din proiect stipulează condamnarea „pentru o infracţiune”, fără a face vreo distincţie în funcţie de forma de vinovăţie ori de obiectul infracţiunii.

„Propunerea este extrem de largă, fiind vizate toate tipurile de condamnări definitive, inclusiv pentru infracţiuni din culpă. Or, apreciem că se impune restrângerea acestei sfere, prin excluderea infracţiunilor comise din culpă; în caz contrar s-ar ajunge într-o situaţie inechitabilă pentru magistrat, care, după o carieră de cel puţin 20 – 25 de ani (minim 20 de ani pentru pensie anticipată, minim 25 de ani pentru pensie de serviciu), nu ar mai beneficia de pensie de serviciu, chiar şi în situaţia, spre exemplu, a unei infracţiuni de vătămare corporală sau ucidere din culpă ca urmare a unui accident de circulaţie”, se arată în document.

De asemenea, se menţionează că textul propus de Ministerul Justiţiei nu conţine nicio dispoziţie reparatorie pentru cazul în care procesul penal nu se finalizează cu condamnarea, iar acţiunea disciplinară cu excluderea din magistratură.

Citeşte şi Cazanciuc: Anularea pensiilor speciale ale magistraţilor corupţi va fi discutată în CSM

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Doi români ajunși la all-inclusive în Turcia au avut parte de o experiență neașteptată. „Nu mi-am imaginat că vom primi așa ceva”. Cât au plătit pentru patru zile
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Laura Cosoi a născut: Prima imagine cu proaspăta mămică și bebelușul ei! Ce nume special a ales
DailyBusiness
ATENȚIE! CNPP a publicat LISTA veniturilor în funcție de care românii vor primi mai mulți bani
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum să cureți rapid cuptorul cu microunde. Ingredientele costă mai puțin de 6 lei
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce face ori de câte ori aude numele victimei, dezvăluiri
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Până când pot depune pensionarii adeverințele de sporuri la Casa de Pensii! Daniel Baciu a dat termenul final
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Incident Controversat la Ceremonia de Inaugurare din Turcia: Erdogan Lovește un Copil pe Scenă
MediaFlux
ROMÂNII primesc 1.281 de LEI de la STAT. DREPT GARANTAT pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!