Potrivit unui comunicat al CSM transmis, Plenul Consiliului a admis, cu majoritate de voturi, cererea de apărare a independenţei procurorilor anticorupţie şi prestigiului justiţiei, apreciind solicitarea ca întemeiată.
CSM a analizat joi rezultatele verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară privind cererea de apărare a independenţei procurorilor DNA şi prestigiului justiţiei în raport de afirmaţiile primarului Constanţei, Radu Mazăre, din perioada 9 – 10 aprilie, publicate în mass-media.
DNA a sesizat Consiliul, apreciind că declaraţiile lui Radu Mazăre au caracterul unor afirmaţii denigratoare care încalcă dreptul procurorilor la imagine, consecinţa fiind afectarea independenţei întregului sistem judiciar.
Verificările prealabile efectuate de inspectori au vizat analiza articolelor de presă menţionate în sesizare, a înscrisurilor referitoare la dosarul penal aflat pe rolul Serviciului Teritorial Constanţa, respectiv dosarul penal aflat la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA şi jurisprudenţa Plenului CSM.
Procurorii DNA Constanţa efectuează cercetări faţă de Radu Mazăre şi alte persoane, urmare a sesizării din oficiu din 23 mai 2013, în legătură cu comiterea unor infracţiuni de serviciu. În 21 ianuarie 2014 a fost dispusă, prin rezoluţie, începerea urmăririi penale în cauză iar prin ordonanţa din 3 februarie 2014 a fost schimbată încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina suspecţilor.
În dosarul aflat pe rolul DNA-Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie se efectuează cercetări faţă de Radu Mazăre pentru luare de mită, iar în 8 aprilie primarul a fost reţinut, însă ulterior ÎCCJ a respinsă propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă şi a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de acesta.