CSM: Declaraţiile lui Valer Dorneanu, preşedintele CCR, au afectat independenţa justiţiei UPDATE

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis marți că președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a afectat independența Justiției, prin afirmațiile făcute într-un interviu în care dădea de înțeles că unele hotărâri judecătorești ar fi influențate politic. Au fost 12 voturi "pentru" şi 5 anulate.
Filip Stan
17 oct. 2017, 12:28
CSM: Declaraţiile lui Valer Dorneanu, preşedintele CCR, au afectat independenţa justiţiei UPDATE

UPDATE CSM a publicat un comunicat de presă în care afirmă că Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale, a adus atingere „independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei” prin declaraţiile sale.

„În şedinţa din data de 17 octombrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că o parte din declaraţiile domnului Valer Dorneanu – preşedintele Curţii Constituţionale a României – în cadrul unui interviu transmis de postul de televiziune B1 TV în data de 7 octombrie 2017, au fost de natură a aduce atingere independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia, inclusiv a sistemului judiciar în ansamblul său.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţii precum nu aş vrea să număr în câte cazuri se simte o influenţă politică în hotărâri judecătoreşti comune şi în câte la noi, formulate la modul general şi impersonal de preşedintele Curţii Constituţionale, sunt de natură a induce în percepţia publică ideea politizării actului de justiţie, a unui sistem judiciar care nu se bucură de independenţă faţă de puterile politice ale statului. 

În considerarea principiului cooperării loiale între instituţiile statului de drept, Consiliul Superior al Magistraturii, în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei, solicită reprezentanţilor celorlalte instituţii ale statului dimensionarea discursului public în termeni de echilibru, moderaţie şi respect faţă de principiile şi valorile constituţionale şi evitarea exprimării unor opinii sau percepţii personale cu potenţial de erodare a încrederii publice în actul de justiţie”, se arată în comunicatul CSM.

Pe de altă parte, plenul CSM a respins propunerea de sesizare a Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări în legătură cu apărarea independenței sistemului judiciar față de declarațiile lui Valer Dorneanu. 

 

Judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a spus, marţi, în Plenul CSM, că declaraţiile preşedintelui CCR, referitoare la dosarul lui Liviu Dragnea, potrivit cărora „hotărârile sunt adoptate prin lentila politică”, sunt revoltătoare şi afectează independenţa justiţiei.

„Mi se par foarte grave aceste afirmaţii. (…) Indicaţii generice cum că există hotărâri judecătoreşti din care transpare opinia politică mi se par revoltătoare la modul general. Provenim din sistemul judiciar, cunoaştem drepturile şi obligaţiile şi calitatea judecătorilor români, nu aş vrea ca nimeni, vreodată, să înţeleagă că judecătorii români fac politică prin actul care constituie menirea existenţei noastre, hotărârea judecătorească. Este absolut revoltătoare această declaraţie din partea preşedintelui CCR. Consider că sunt suficiente date şi că se impune o reacţie promptă a CSM şi un apel – încă un apel, oare al câtelea? – către factorii publici, politici ori din partea CCR să respecte independenţa justiţiei pentru că independenţa justiţiei nu este un privilegiu al judecătorului, este un drept al cetăţeanului şi o garanţie fundamentală”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, la plenul CSM de marţi.

Judecătoarea Andrea Chiş a afirmat că sesizare Inspecţiei Judiciare se face atunci când i se impută ceva unui judecător sau unui procuror, nu când sunt acuzaţii care afectează întregul sistem judiciar.

„Aici nu i se impută ceva unui judecător, este ceva venit împotriva întregului sistem, pentru că ceea ce se impută este că avem hotărâri judecătoreşti la care se simte influenţa politică. Atunci când este vorba despre apărarea independenţei sistemului judiciar ca întreg, cum este în această situaţie, nu văd ce atribuţii ar avea Inspecţia, pentru că atribuţia apărării independenţei aparţine exclusiv CSM. Inspecţia Judiciară nu are ce investigaţii să facă, pentru că nimeni, nici domnul preşedinte al CCR nu contestă că a făcut aceste afirmaţii. Cum calificăm aceste afirmaţii, este atributul exclusiv al CSM”, a declarat Chiş.

Ordinea de zi a plenului CSM de marţi a fost suplimentată cu discuţia pe marginea declaraţiilor preşedintelui Curţii Constituţionale Române (CCR), Valer Dorneanu, susţinute în cadrul unui interviu de la începutul lunii octombrie. În cadrul deliberărilor, membrii CSM au decis că declaraţiile preşedintelui CCR au încălcat independenţa justiţiei.

Preşedintele CCR a spus că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi, conform Mediafax.

„Aşa a fost calificat, ca dosar de corupţie. Acolo era un abuz ceva cu angajarea unei persoane… a angajat nişte persoane la ea, deşi n-ar fi lucrat. Păi asta e corupţie? Asta e abuz în serviciu! E instrumentat de DNA ca urmare a calităţii persoanelor implicate în dosar, nu ca urmare a faptului că s-ar fi încadrat exact în corupţie. Apropo de distincţia asta şi de Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, în spaţiul UE, vorbea de severitatea intervenţiei punitive a statului împotriva actelor de corupţie şi acolo spune că e corupţie indiferent de valoare, de prag. Dar la abuzul obişnuit…”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, într-un interviu televizat.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Scrisoarea de garanție bancară – un instrument financiar din ce în ce mai popular în România
MediaFlux
REDUCERI la facturile de ENERGIE ELECTRICĂ
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'