CSM, aviz favorabil pentru numirea procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai şi a fost apoi prelungit cu şase luni, conform procedurii.
Romania TV
05 iun. 2018, 05:10
CSM, aviz favorabil pentru numirea procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT

UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat pozitiv propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, informează România TV.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a domnului BĂNILĂ OLIVER – FELIX, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău”, este Hotărârea nr. 232 a Secţiei pentru procurori a CSM. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că va trimite solicitarea către preşedintele Klaus Iohannis, ”indiferent de aviz pentru că este consultativ”.

”Avizul este consultativ, îl vor trimite la Ministerul Justiţiei. Eu voi trimite solicitarea către preşedintele republicii indiferent de aviz, pentru că este consultativ”, a spus Tudorel Toader, la ieşirea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

________________ 

UPDATE Procurorul Felix Bănilă, candidat la funcţia de şef al DIICOT, a afirmat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că independenţa procurorilor nu poate fi afectată de ministrul Justiţiei, a cărui autoritate este limitată prin lege.

„Autoritatea ministrului Justiţiei este limitată, în sensul că ministrul, atât prin procurori desemnaţi, cât şi prin procurorii cu funcţii de conducere din Ministerul Public, poate solicita rapoarte, statistici (…) cu privire la evoluţia fenomenului infracţional. Procurorul este independent pe caz şi nici măcar procurorul ierarhic superior nu poate avea un amestec sub acest aspect, cu atât mai puţin ministrul Justiţiei”, a spus Bănilă, în şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, unde a susţinut interviul pentru funcţia de şef al DIICOT.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, prezent la şedinţă, a afirmat, la rândul său, că nu se pune problema afectării independenţei procurorilor prin intervenţii ale altor autorităţi.

„Am apreciat în programul managerial preocuparea candidatului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, independenţa procurorilor. (…) Faptul că procurorul îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei (…) nu înseamnă că ministrul se uită şi verifică într-un dosar ce probe a administrat, ce soluţii a dat procurorul. (…) Autoritatea ministrului este pe latura aceea de administrare a Justiţiei, de realizare a politicilor penale. (…) Prin urmare, să nu confundăm competenţele profesionale, care sunt sub semnul independenţei procurorului, cu competenţele manageriale, administrarea Justiţiei, care, aşa spune Constituţia, rămâne sub autoritatea ministrului Justiţiei”, a explicat Toader.

Felix Bănilă, propunerea Ministerului Justiţiei pentru funcţia de şef al DIICOT, a afirmat marţi, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, că activitatea din cadrul Direcţiei este una de echipă, precizând că procurorul nu trebuie să se erijeze într-un stăpân absolut al urmăririi penale.

„Am în vedere şi că activitatea din cadrul DIICOT este o activitate în principal de echipă, iar echipa trebuie înţeleasă în adevăratul sens al cuvântului şi pe principii iniţial de egalitate. Este adevărat că procurorul este şeful urmăririi penale, o ştim cu toţii, însă el nu trebuie să se erijeze într-un stăpân absolut al urmăririi penale, el trebuie să fie un adevărat lider şi ştiţi ce vreau să spun prin aceste termen de lider. Şi, de aceea, trebuie să înţeleagă cu ce se confruntă şi ceilalţi membri ai echipei, să le ofere ajutorul de care au nevoie”, a declarat Bănilă în faţa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Combaterea terorismului şi a traficului de droguri se numără printre priorităţile lui Felix Bănilă, potrivit proiectului managerial publicat pe site-ul CSM.

_______________

UPDATE Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a afirmat marţi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că îi doreşte succes lui Felix Bănilă, candidat la conducerea DIICOT, indiferent dacă avizul pe care acesta îl va primi de la Secţia pentru procurori va fi pozitiv sau negativ.

„Doresc succes domnului Bănilă, indiferent de avizul pe care îl veţi da, repetând convingerea că nu vom delibera chiar în cinci minute sau în zece minute, că va fi o deliberare (…) pe fond, riguroasă, obiectivă, în raport cu cerinţele DIICOT”, a spus Toader.

El a subliniat că Felix Bănilă a susţinut în faţa comisiei de la Ministerul Justiţiei un interviu „aplicat”, demonstrând faptul că ştie care sunt problemele cu care se confruntă DIICOT şi are soluţii pentru remedierea lor.

„Cine nu are funcţie, se uită la faptul că va fi şef, să spunem dânsul. Dar în realitate este un contract managerial care are mult mai multe obligaţii decât libertăţi, care îţi răpeşte în viaţa personală bună parte din timp, dar, sigur, avem procurori devotaţi pregătiţi. Eu mă aşteptam ca să fie mulţi, foarte mulţi, la această selecţie pentru desemnarea procurorului şef”, a mai spus Tudorel Toader.

_______________

UPDATE Procurorul Felix Bănilă a ajuns cu cu puţin timp înainte de ora 9.45 la sediul CSM.

”Am încredere în potenţialul meu”, a declarat Felix Bănilă care şi-a exprimat şi încrederea în raţionamentul colegilor săi care trebuie să avizeze propunerea.

Întrebat despre planul managerial pe care-l are în vedere, Bănilă a spus că şedinţa va fi transmisă live şi fiecare poată să audă ce are de spun.

De asemenea, răspunzând altei întrebări, Bănilă a precizat că-l recomandă pentru această funcţie experienţa de peste 20 de ani.

„Cei 22 de ani de activitate, experienţa profesională şi cred că am toate calitătile necesare ocupării acestei funcţii”, a mai spus Felix Bănilă, citat de News.ro.

El a explicat jurnaliştilor că, dacă propunerea de numire a sa la şefia DIICOT se va concretiza va fi ”mult mai deschis”.

_____________

Şedinţa secţiei pentru procurori are loc marţi, începând cu ora 10.00, iar avizul va fi trimis la Ministerul Justiţiei, potrivit News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a explicat care au fost motivele pentru care l-a propus pe Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT, în detrimentul actualului şef al instituţiei, Daniel Horodniceanu, spunând că a analizat activitatea desfăşurată de cei doi candidaţi, după care a tras linie şi a anunţat propunerea sa.

“Eu am trimis scrisoarea către procurorul general al republicii când am declanşat procedura de selecţie, rugându-l să anunţe tot sistemul pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale şi vor să fie şefi să vină, să am baza mare de selecţie. N-au venit decât doi, cel care este încă în funcţie şi cel pe care l-am propus. Alegi din ce ai. Sigur aveam şi varianta să nu propun pe niciunul. Dacă nu propun pe niciunul, ar fi însemnat că Horodniceanu nu a îndeplinit condiţiile până acum”, a afirmat Tudorel Toader.

El a spus că îi cunoaşte foarte bine pe cei doi candidaţi, amândoi fiindu-i studenţi la Facultatea de Drept de la Iaşi, ei având experinţă în funcţii manageriale şi fiind şefi de unităţi.

Întrebat de ce l-a preferat pe Oliver-Felix Bănilă în detrimentul lui Daniel Horodniceanu, ministrul Justiţiei a spus că în cadrul interviului l-a întrebat pe actual şef al DIICOT care este termenul de prescripţie a cauzelor şi care este situaţia achitărilor.

“De ce l-am preferat, şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? (…) Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripţie sigură. (…) După aceea, cum stăm cu achitările? Nu vreau să vă rog să faceţi exerciţiul mintal, psihic, de sănătate, social, de care vreţi, al celui care stă un an, doi, trei, şapte, nevinovat, iar după aia vine instanţa să spună achitat, fapta nu există, sau nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii”, a explicat ministrul Justiţiei.

El a precizat că în cele din urmă comisia a analizat activitatea desfăşurată de cei doi candidaţi şi a tras linie.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 – 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.   

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în 19 mai, fiind apoi prelungit cu şase luni, conform procedurii.

Spynews
Soția unui luptător celebru o face praf pe amantă, după mulți ani de tăcere. Cu dovezi, o pune la punct pe femeia cu care își împarte soțul / FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Amendă fabuloasă pentru toți posesorii de câini și pisici din România. Este interzis să faceți așa ceva
Capital.ro
Mașinile interzise în trafic. Vehiculele diesel, fără drept de circulație. S-a pus termen 2 ani
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! E mult prea FIERBINTE, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
LOVITURĂ DURĂ PENTRU VITEZOMANI! Toate mașinile vor fi dotate cu asta
Adevarul
De ce dieta keto poate distruge organismul. Avertismentul transmis de specialiști: „Risc de boli de inimă și accident vascular cerebral”
Spynews
Cine sunt cei doi tineri care au murit într-un cumplit accident pe DN2. Alin și Alexandra urmau să facă nuntă. Erau căsătoriți civil din luna iunie | FOTO
Spynews
Babană a tăiat rochia unei mirese la nuntă! De ce a recurs fostul concurent de la Chefi la cuțite la acest gest / VIDEO
Evz.ro
Victor Ciutacu, în politică! Răspunsul la care nimeni nu se aștepta
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Ce rentă viageră va încasa David Popovici după ce se va retrage. E asigurat pentru tot restul vieții!
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Primele declarații ale Nadiei Comăneci și ale Ecaterinei Szabo, după ce Anei Bărbosu i s-a retras medalia de bronz: „Trebuie să fii deasupra lor cu 10 puncte. Fiindcă suntem români”
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Sunt obligați să plătească. Marcel Boloș: Fentează statul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cine e tânărul ucis în bătaie în fața unei săli de jocuri. A stat 6 zile în comă, după ce a fost confundat cu altcineva
substantial.ro
Curtea Supremă a SUA respinge încercarea statului Missouri de a opri sentința lui Trump
MediaFlux
DONALD TRUMP e în PERICOL! Kamala Harris face ANUNȚUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!