„Fiecare procuror lucrează acolo unde consideră că este apt să lucreze. Pe rolul secţiei se procurori a CSM mereu sunt colegi care au cereri de transfer, detaşare. Toate dosarele care sunt pe rolul secţiei de urmărire penală sunt instrumentate în continuare”, a spus procurorul general, marţi, întrebat despre solicitările procurorilor DNA.
Şase procurori anticorupţie cer Consiliului Superior al Magistraturii încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuarea activităţii la o altă unitate de parchet, solicitările acestora urmând să fie luate în discuţie în şedinţa de marţi a Secţiei pentru procurori a CSM.
Potrivit ordinii de zi a şedinţei, cei şase procurori sunt Claudiu Constantin Dumitrescu, delegat în funcţia de procuror şef al Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care solicită o eventuală detaşare în postul de expert naţional detaşat în cadrul Oficiului European de Luptă Antifraudă, Alina Ştefănescu, Alina Avram, Eugen Anton, Mădălina Scarlat şi Ioan Paul Chiş.
Procurorul Mădălina Scarlat a cerut transferul de la Direcţia Naţională Anticorupţie la Parchetul ICCJ, Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti sau la unul din celelalte parchete de pe lângă judecătoriile de sector din Bucureşti, aceeaşi situaţie fiind şi în cazul procurorilor Ioan Chiş şi Eugen Anton, care vor continuarea activităţii la unul dintre Parchetele de pe lângă judecătoriile de sector din Bucureşti sau la Parchetul Tribunalului Bucureşti. De asemenea, procurorul Alina Avram cere continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu sau revenirea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, iar procuorul Alina Ştefănescu vrea să revină la Parchetul Judecătoriei Sector 4.
În spaţiul public, aceste cereri de transfer formulate de cei şase procurori DNA au fost puse în legătură cu înregistrările audio cu procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Potrivit înregistrărilor, care au fost difuzate de România TV, Kovesi le reproşa procurorilor că nu îşi fac treaba, că „de cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA”, iar cine s-a speriat sau nu are chef de muncă să plece: „Ne-am speriat sau ce? Cinci săptămâni nimeni nu a învinuit pe nimeni în DNA, cine nu are chef de muncă să plece. Rămân 10 oameni la DNA, dar ăia ne vedem de treabă şi luptăm până în pânzele albe”. În replică, Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis un comunicat de presă în care arăta că înregistrările cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu sunt autentice, ci conţin „o serie de fragmente realizate prin juxtapunere, menite a altera conţinutul real al afirmaţiilor” făcute de Kovesi în diverse împrejurări, cum ar fi şedinţe publice ori şedinţe de lucru cu procurorii secţiilor operative.