UPDATE Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunţat că a primit, luni, de la Ministerul Justiţiei proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea OUG 13/2017, trimis tot luni de Ministerul Justiţiei pentru avizare, va fi discutat marţi în şedinţa plenului.
Plenul CSM va lua în discuție marți „solicitarea Ministerului Justiției privind avizarea proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru abrogarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 268/2009 privind Codul penal și al Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală”, potrivit ordinii de zi publicată pe pagina de internet a CSM.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a precizat luni, întrebat dacă există riscul ca OUG de modificare a Codurilor penale să rămână în vigoare în cazul în care unele din articolele din ordonanța de abrogare ar fi declarate neconstituționale, că s-a revenit la situația dinainte de a se emite OUG 13.
„În momentul în care a fost abrogată OUG, s-a revenit la forma inițială. Forma inițială a cuprins (…) foarte multe aspecte neconstituționale. Deci, în acest moment în Codul penal și Codul de procedură penală sunt foarte multe articole care au fost declarate neconstituționale. Nu am făcut decât să revenim la situația dinainte de a emite ordonanța”, a afirmat Iordache la Ministerul Justiției.
În legătură cu avizele ce trebuiau luate pentru a emite OUG, Florin Iordache a răspuns: „Se iau avize necesare de la ministere, acelea sunt avizele necesare”.
Ordonanţa 14/2017, prin care a fost abrogată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 13 de modificare a codurilor penale, a fost înregistrată duminică seara la Senat pentru dezbatere, după ce anterior fusese publicată şi în Monitorul Oficial. Înregistrarea la Parlament şi publicarea în Monitor sunt condiţiile obligatorii pentru ca o ordonanţă de urgenţă să intre în vigoare.