CSM discută modificarea Legii de funcţionare a CCR

Consiliul Superior al Magistraturii dezbate, în ședința plenului de joi, în vederea emiterii unui aviz, propunerea legislativă de modificare a Legii 47/1992 de funcționare a Curții Constituționale a României (CCR) care prevede reintroducerea dispozițiilor privind suspendarea judecării cauzei, aflată pe rolul instanțelor de drept comun, pe perioada soluționării excepției de neconstituționalitate.
Iulian Tudor
16 ian. 2014, 06:40
CSM discută modificarea Legii de funcţionare a CCR

În punctul de vedere al Direcției Legislație a CSM se apreciază că nu se justifică avizarea favorabilă a propunerii legislative, potrivit Agerpres.

În 18 noiembrie 2013, secretarul general al Parlamentului a înaintat CSM, spre avizare, propunerea legislativă a unor deputați UDMR pentru modificarea și completarea Legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale. Propunerea legislativă se supune spre dezbatere și adoptare Camerei Deputaților, ca primă cameră sesizată, Senatul fiind cea decizională.

Una dintre modificări vizează suspendarea ope legis a judecării cauzei pe perioada soluționării excepției de neconstituționalitate, însă Direcția Legislație consideră că aceasta nu este întemeiată, în primul rând din perspectiva istoricului dispozițiilor.

„Astfel, în forma inițială a legii, art. 23 alin. (6) teza I prevedea că ‘în perioada soluționării excepției de neconstituționalitate, instanța poate dispune, prin încheiere motivată, suspendarea judecății’. Prin Legea 138/1997 au fost modificate aceste dispoziții, prevalându-se suspendarea de drept a cauzei pe perioada soluționării excepției — art. 23 alin. (5). Ulterior, prin Legea 177/2010, s-a prevăzut abrogarea alin. (5) al art. 29, referitor la suspendarea obligatorie a cauzei”, menționează Direcția Consiliului.

Prin aceeași lege s-a introdus, corelativ, un nou caz de revizuire a hotărârilor atât în materie civilă, cât și în materie penală.

În document, se reamintește că dispozițiile Legii 177/2010, prin care au fost eliminate prevederile referitoare la suspendarea de drept a judecării cauzei, au fost supuse controlului CCR a priori, care prin decizia nr. 1106/2010 a respins obiecția de neconstituționalitate formulată. Atunci, Curtea a reținut, printre altele, că opțiunea legiuitorului în sensul abrogării măsurii suspendării de drept se întemeiază pe faptul că invocarea excepțiilor de către părți este folosită de multe ori ca modalitate de a întârzia judecarea cauzelor. Numărul extrem de ridicat al dosarelor aflate pe rolul CCR ca urmare a invocării frecvente a excepțiilor determină ca soluționarea acestora să dureze extrem de mult, în detrimentul celerității judecății cauzelor.

„Reglementarea a încurajat abuzul de drept procesual și arbitrariul într-o formă care nu poate fi sancționată, atâta vreme cât suspendarea procesului este privită ca o consecință imediată și necesară a exercitării liberului acces la justiție. Astfel, scopul primordial al controlului de constituționalitate — interesul general al societății de a asana legislația în vigoare de prevederile afectate de vicii de neconstituționalitate — a fost pervertit într-un scop eminamente personal, al unor părți litigante care au folosit excepția de neconstituționalitate drept pretext pentru amânarea soluției pronunțate de instanța în fața căreia a fost dedus litigiul”, arată Direcția Legislație a CSM.

În același punct de vedere se precizează că cealaltă modificare propusă vizează, referitor la controlul posterior al legilor și ordonanțelor, trimiterea obligatorie a tuturor excepțiilor la CCR, urmând ca verificarea admisibilității acestora să se facă de către judecătorul raportor, și nu de instanță, motivat de împrejurarea că ”judecătorul de drept comun nu are atribuții de jurisdicție constituțională”. De asemenea, se propune ca, în măsura în care judecătorul raportor consideră că excepția este vădit nefondată sau încalcă prevederile art. 29 alin. (1), (2) și (3), să-l înștiințeze pe președinte pentru convocarea completului de judecată, care va putea hotărî, cu unanimitate de voturi, să respingă excepția, fără citarea părților.

„În opinia noastră, modificarea nu se justifică. (… ) Este neîndoielnic că, în România, potrivit dispozițiilor constituționale și legale, competența de ‘a spune dreptul’ în materie de constituționalitate, deci de a hotărî în cauză, aparține numai Curții Constituționale. (…) Instanțelor de drept comun nu le revine o astfel de competență, ele fiind însă abilitate a funcționa ca un filtru al excepțiilor. (…) Această procedură nu face însă posibilă respingerea sau admiterea excepției de neconstituționalitate de către instanța judecătorească, ci doar pronunțarea, în situațiile date, asupra oportunității sesizării Curții Constituționale „, se arată în document.

Sursa citată precizează că verificările instanței au un caracter formal, singura care implică o apreciere ce are însă la baza date obiective fiind cea referitoare la legătura excepției cu soluționarea cauzei.

„În opinia noastră, este însă firesc ca această verificare să fie făcută de către instanța învestită cu soluționarea cauzei, care cunoaște cel mai bine conținutul dosarului, iar nu de judecătorul CCR desemnat ca raportor”, mai spune Direcția Legislație.

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Acesta este ”cel mai fericit” oraș din Europa. Oamenii trăiesc fără griji și știu cum să se bucure de viață aici
Capital.ro
Americanii au dat ordin. Decizia finală pentru România a venit azi, 13 mai: Este clar că toți...
Playtech.ro
George Simion, demonstrație de putere în fața străinilor. Ce le-a promis liderul AUR
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui zbor de trei ore” / „De fapt, nu este o idee rea...”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Vara vine mai târziu în 2025. Prognozele arată un iunie foarte rece și ploios
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Daiana Anghel a cerut divorțul, imediat după ce ea și Sorin Gonțea au câștigat Power Couple 2024: 'El nu o mai ducea bine cu banii și...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Șoc pentru Udrea și Băsescu. S-a înregistrat dosarul la tribunal. Anunțul venit azi, 13 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
"Nu-i un tată sănătos la cap!" Vecinii lui Ionel Ganea rup tăcerea: "El mergea și copilul..."
Ultimele informații despre starea de sănătate a fiului lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist nu se dezlipește de lângă patul micuțului
MediaFlux
S-a aflat cine va fi președintele României! Răsturnare totală de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Șoc pentru justiția din România! Președintele SUA, Donald Trump, dat în judecată; Udrea și Băsescu, citați într-un proces bombă