Anca Jurma nu mai vrea să fie şef interimar la DNA. Ce spune Tudorel Toader despre numirea Adinei Florea la conducerea Direcţiei

Anca Jurma a renunţat la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în ziua în care secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuia să discute propunerea de prelungire a delegării sale la conducerea DNA. Astfel, DNA rămâne fără procuror-şef interimar în condiţiile în care mandatul Ancăi Jurma expiră peste două zile. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, dupa sedinţa Secţiei pentru Procurori a CSM în care trebuia să se discute despre interimatul pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anterior şedinţei CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că speră că Secţia pentru procurori va alege calea statului de drept şi va abandona posibilităţile de împuternicire în funcţii. Întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţia de procuror şef DNA fără a se opune, Toader a spus: "Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu".
Iulian Tudor
07 ian. 2019, 04:43
Anca Jurma nu mai vrea să fie şef interimar la DNA. Ce spune Tudorel Toader despre numirea Adinei Florea la conducerea Direcţiei

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a luat act luni de retragerea acordului dat de Anca Jurma pentru delegarea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CSM. 

„În timpul şedinţei, în timpul deliberărilor, la secţie s-a primit o declaraţie din partea doamnei Jurma prin care renunţă la consimţământul prealabil acordat. Şi în cazul acesta, secţia nu avea decât să ia act de voinţa dânsei, de retragere a consimţământului, acordului, şi vom vedea ce va decide secţia la o şedinţă următoare”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

De asemenea, ministrul Justiţiei a declarat că procedura de numire a unui nou procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu s-a încheiat. Întrebat dacă, în ipoteza în care preşedintele va respinge din nou numirea Adinei Florea la şefia DNA, va declanşa o nouă procedură de selecţie, ministrul Justiţiei a evitat să dea un răspuns clar.

„Eu reiterez răspunsul. Întrebările dumneavoastră sunt meşteşugite, dar răspunsurile mele cred că sunt de înţeles. Procedura nu s-a încheiat. Nimeni n-are un drept de decizie discreţionar dincolo de exigenţele Constituţiei”, a spus Toader, potrivit news.ro.

În acest context, întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis este obligat să o numească pe Adina Florea în funcţie fără a se opune numirii, Toader a răspuns: „Eu mă bucur că înţelegeţi, chiar şi mai târziu”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 27 decembrie, că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocarea din funcţie a procurorului general şi solicitările privind numirea în funcţii de conducere a alţi cinci procurori, între care Adina Florea.

„Am transmis către preşedintele României şi următoarele solicitări de numire în funcţiile conducere: 1. Elena Giorgiana Hosu – procuror şef adjunct DIICOT; 2. Antonia-Eleonora Constantin – procuror şef al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 3. Iuliana Nedelcu – procuror şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul PICCJ; 4.Florena-Esther Sterschi – procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul PICCJ; 5. Adina Florea – procuror şef al DNA! Exprimăm şi speranţa faptului că preşdintele va reciti atât art. 132 din Constituţie cât şi Decizia CCR nr 358/ 2018!, a mai scris ministrul Justiţiei.

Articolul 132 din Constituţie se referă la Statutul procurorilor şi prevede că „(1) Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. (2) Funcţia de procuror este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins în 21 noiembrie numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate.

Anca Jurma a preluat în 12 iulie 2018 mandatul de procuror-şef interimar al DNA.

„Ca urmare a decretului prin care preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a Laurei Codruţa Kovesi şi a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, a emis astăzi (9 iulie – n.r.) ordinul de delegare în această funcţie a Ancăi Jurma, procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arăta într-un comunicat al Parchetului General.

Pe 21 noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de numire a Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ulterior, pe 27 decembrie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa, într-o postare pe Facebook, că a transmis o nouă solicitarea către preşedintele României de numire tot a Adinei Florea la şefia DNA. 

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Gabriela Cristea a plecat de la Antena Stars pentru că este însărcinată? Care este detaliul care a dat de gândit
Fanatik.ro
Ce se întâmplă în Dosarul Caracal. Este o răsturnare dramatică. Solicitare imediată a mamei Luizei Melencu
Capital.ro
Se schimbă toți banii. Bancnotele vor fi transformate în Euro. Decizia se aplică din 1 ianuarie 2026
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Gabriela Cristea, ÎNSĂRCINATĂ din nou la 50 de ani?! Acesta este, de fapt, motivul pentru care a demisionat?
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Contractul încheiat la distanță și obligațiile furnizorilor de telefonie. Ghid complet pentru utilizatori
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Când trecem la ora de vară, de fapt, în 2025. În ce noapte vom dormi cu o oră mai puțin
Cancan.ro
Marian, un tânăr de 20 de ani din Năvodari, a fost dat dispărut pe 17 ianuarie 2025. Ireal unde a fost găsit acum
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu câștigă alegerile! Anunțul care a îngrozit România. Au venit datele acum
StirileBZI
Călin Georgescu intră în turul doi! Cu cine va lupta la alegerile prezidențiale din 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
UE pregătită să-și apere interesele economice în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE. Ce procent are CĂLIN GEORGESCU în cel mai recent sondaj. E ȘOC!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Acuzații de corupție la conducerea Hidro Prahova – Cum se scufundă o companie cu pierderi de milioane și salarii de lux