CSM, aviz negativ la propunerile legislative de modificare a Legilor Justiţiei

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat joi propunerile legislative de modificare a Legilor Justiției primite de la Camera Deputaților. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 11 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii s-au exprimat 7 voturi.
Alina Costache
09 nov. 2017, 03:53
CSM, aviz negativ la propunerile legislative de modificare a Legilor Justiţiei

UPDATE Comunicat CSM: „În şedinţa de azi, 9 noiembrie 2017, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ asupra propunerilor legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi judecătorilor şi procurorilor, precum şi a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 11 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii s-au exprimat 7 voturi.

Argumentele şi motivele care fundamentează avizul negativ vor fi redactate în termen legal, comunicate Camerei Deputaţilor şi publicate pe site-ul oficial al Consiliului Superior al Magistraturii”.

UPDATE: Tudorel Toader, după şedinţa CSM: O dezbatere cu final ştiut în care, pe alocuri, s-a folosit un limbaj dublu

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, după şedinţa CSM, care a dat aviz negativ proiectului de modificare a legilor justiţiei asumat de Parlament, că a fost o dezbatere cu final ştiut, în care, pe alocuri, a fost folosit un limbaj dublu.

UPDATE: Magistrații au respins proiectul de reformare a legilor justiției. Avizul este însă consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el.

Atât DNA, cât și Parchetul General au cerut respingerea în bloc a proiectelor pentru modificarea a trei legi din domeniul justiției.

Potrivit ordinii de zi publicată pe pagina de internet a CSM, Plenul urmează să analizeze propunerile legislative pentru modificarea și completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, precum și a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Cu o săptămână în urmă, CSM anunța că a primit de la Camera Deputaților o solicitare pentru avizarea, până pe 9 noiembrie, a celor trei propuneri legislative privind modificarea și completarea Legilor Justiției, precizând că acestea vor fi transmise pentru consultare instanțelor și parchetelor.

Marți, Adunarea Generală a procurorilor din DIICOT a votat cu o largă majoritate împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției, unul dintre motivele invocate fiind „incoerența” procesului de dezbatere și consultare profesională a magistraților.

„Astăzi (7 noiembrie — n.r.), a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în urma votului rezultând că larga majoritate a procurorilor s-au pronunțat împotriva modificărilor propuse prin proiectele transmise de Consiliului Superior al Magistraturii. Atât în cadrul procesului de consultare premergător, cât și în Adunarea Generală au fost exprimate numeroase opinii cu privire la sensul modificărilor propuse la Legile Justiției și la metoda urgentă de legiferare promovată”, a anunțat DIICOT.

Miercuri, DNA a transmis că, în lipsa unei consultări a magistraților și a unor studii de impact, se impune respingerea „în bloc” a proiectelor de modificare a Legilor Justiției, prin acordarea de către CSM a unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ.

„Având în vedere propunerile legislative depuse la Camera Deputaților pentru modificarea și completarea Legilor Justiției (Statutul judecătorilor și procurorilor, Legea pentru organizarea judiciară, Legea privind CSM), la cererea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au formulat și au transmis la CSM un punct de vedere. Astfel, în principal, procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ”, preciza un comunicat al DNA.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Elena, soția lui Ianis Hagi, în fața celui mai mare test. Nota primită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'