CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală

Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărei detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză.
Romania TV
08 aug. 2012, 15:11
CSM: Numirea lui Pivniceru ca ministru al Justiţiei fără avizul Consiliului, ilegală

Miercuri, 8 august 2012, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii solicitarea domnului Victor Ponta, prim-ministru al Guvernului României, de detaşare a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru la Ministerul Justiţiei, în vederea ocupării funcţiei de Ministru al Justiţiei, funcţie de demnitate publică numită pe o perioadă de un an”, arată CSM.

„Având în vedere interesul generat – în rândul opiniei publice şi a mass-media – de recenta nominalizare la funcţia de Ministru al Justiţiei a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales – demisionar – al CSM, Biroul de Informare Publică a prezentat aspecte de ordin procedural – legal privitoare la modalitatea de derulare a unei astfel de proceduri, în considerarea calităţii de magistrat a doamnei Mona Maria Pivniceru.

Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”, arată sursa citată.

Pentru a deveni efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecător să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant, este necesar ca Plenul Consiliului să ia act de demisia doamnei judecător din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit calendarului de şedinţe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate întruni, în condiţii de cvorum, în perioada 20-24 august 2012.

Ulterior adoptării de către Plen a hotărârii prin care va lua act de demisie, în conformitate cu dispoziţiile art. 58 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 40 lit. a) din Legea nr. 317/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru judecători a Consiliului va analiza solicitarea de detaşare a doamnei judecător la Ministerul Justiţiei, în vederea numirii în funcţia de Ministru al Justiţiei.

Numirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător în funcţie, fără ca acesta să fi fost detaşat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine dispoziţiilor art. 125 alin. (3) din Constituţia României, republicată şi ale art. 5 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi generează o situaţie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv.

„Aceste aspecte au fost comunicate şi domnului prim-ministru Victor Ponta, ca răspuns la solicitarea domniei-sale nr.5/ 5575 din 8 august 2012”, precizează CSM.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Se schimbă vremea în România: un ciclon cu temperaturi scăzute și furtuni puternice ajunge în țara noastră
Capital.ro
Amendă dacă nu ai acest aparat în mașină. Este obligatoriu pentru șoferi
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Acești șoferi nu mai au scăpare. Amenzile curg în ultima vreme
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Au intrat banii pe carduri. Statul a efectuat plățile pe 22-23 iulie. Românii să-și verifice contul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Sms Candidat al Partidului Democrat, Kamala Harris Se Apropie de Donald Trump în Sondaje
MediaFlux
BANI ÎN PLUS pentru 3 milioane de pensionari. Care va fi CEA MAI MICA pensie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!