CSM, reacţia la raportul MCV: Sustenabilitatea procesului de REFORMĂ arată că acest mecanism NU mai e NECESAR

Raportul MCV reflectă în mod obiectiv evoluțiile înregistrate de România în ceea ce privește activitățile monitorizate în cadrul acestui mecanism, afirmă conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit unui comunicat
Iulian Tudor
27 ian. 2016, 15:07
CSM, reacţia la raportul MCV: Sustenabilitatea procesului de REFORMĂ arată că acest mecanism NU mai e NECESAR

„Consiliul consideră ca fiind observate într-o dimensiune realistă evoluțiile, iar în ceea ce privește durabilitatea progreselor înregistrate, achiesează asupra faptului că sustenabilitatea procesului de reformă reprezintă una din condițiile menite să arate că un mecanism precum cel în cauză nu mai este necesar”, se arată în comunicat.

Citeşte şi: DNA: Raportul MCV notează că, în 2015, Parlamentul a refuzat o treime din cererile de ridicare a imunităţii

Conform aceleiași surse, raportul evidențiază, referitor la activitatea CSM, progresele realizate cu privire la independența sistemului judiciar și reforma judiciară, fiind menționate în acest sens atât demersurile pentru modificarea procedurilor de numire a conducerii parchetelor, promptitudinea și celeritatea măsurilor luate pentru apărarea independenței justiției, cât și colaborarea și măsurile luate pentru implementarea noilor coduri, măsurile adoptate în legătură cu strategia de dezvoltare a sistemului judiciar, activitățile privind formarea profesională, concursurile pentru ocuparea posturilor, precum și sesizarea ministrului justiției cu importante propuneri legislative, scrie Agerpres.

„Au fost remarcate eforturile depuse de Consiliu pentru creșterea rolului instituțiilor cheie din domeniul justiției în elaborarea unor proceduri de selecție transparente și bazate pe merit (…), având drept scop asigurarea unei conduceri robuste și sprijinirea independenței justiției. Din această perspectivă, recomandarea Comisiei Europene privind reglementarea prin lege a unei proceduri mai robuste și mai independente de numire a șefilor marilor parchete se suprapune viziunii promovate de CSM prin recentele propuneri legislative înaintate ministrului justiției”, se mai arată în comunicat.

Conducerea CSM mai apreciază că, pe fondul criticilor frecvente la adresa magistraților exprimate de către politicieni și mass-media, precum și în contextul lipsei de respect față de unele hotărâri judecătorești, numărul cererilor de apărare a independenței justiției fiind în creștere, raportul reia tema privind eficiența moderată a mecanismelor efective puse prin lege la dispoziția Consiliului, care asigură doar o compensație morală a magistraților vizați.

„Astfel, deși se apreciază că încheierea cu succes a urmăririi penale și condamnarea unui număr mare de politicieni binecunoscuți din România pentru corupție la nivel înalt corespunde unei tendințe subiacente pozitive în ceea ce privește independența justiției, CSM nu poate asigura un nivel de acoperire în mass-media a comunicatelor sale de presă echivalent cu cel de care s-au bucurat criticile inițiale și, dincolo de acest sprijin moral, CSM nu oferă ajutor financiar sau juridic magistraților care cer reparații în instanță”, se menționează în comunicat.

Conducerea CSM observă, totodată, că în ceea ce privește reforma judiciară, la doi ani de la intrarea în vigoare a noilor coduri, raportul MCV constată în continuare lipsa unei stabilități legislative, generată în principal de procedurile parlamentare.

Raportul evidențiază eforturile depuse de Consiliu, alături de ÎCCJ, procurorul general, Institutul Național al Magistraturii și ministerul Justiției pentru a oferi sprijin susținut tuturor instanțelor și parchetelor în scopul facilitării tranziției și al depășirii obstacolelor”, se precizează în comunicat.

Un alt aspect analizat este cel referitor la strategia de dezvoltare a sistemului judiciar până în anul 2020.

„Raportul observă stadiul final în care se află planul de acțiune pentru implementarea acesteia, apreciind că importantă necesitatea clarificării măsurii în care noul CSM îl va considera ca fiind un plan pentru acțiunile sale viitoare, afirmând, de asemenea, că ‘acțiunile noului CSM pot fi folosite pentru a da un nou impuls reformei’, pe coordonate de transparență și responsabilitate”, apreciază conducerea CSM.

În ceea ce privește managementul resurselor și eficiența acestora, raportul constată valorificarea instrumentelor statistice și a dosarului electronic ce se implementează în instanțe pilot, dar notează că propunerea de închidere a unor instanțe mici a fost blocată în Parlament, determinând CSM și MJ să apeleze la soluțiile alternative de schimbare a unor limite teritoriale ale instanțelor, iar în cazul parchetelor, de regrupare a procurorilor la nivel de tribunal și de închidere a unor parchete de pe lângă judecătorii.

„Modificările aduse anul trecut în materie civilă prevedeau că hotărârile judecătorești pot fi executate în mod direct de către executorii judecătorești în scopul accelerării procedurii, Curtea Constituțională anulând, însă, aceste modificări. Se menționează, de asemenea că, în cadrul planului de acțiune pentru perioada 2015-2020, sunt prevăzute măsuri de îmbunătățire a executării hotărârilor judecătorești, cum ar fi crearea unei baze de date electronice pentru a monitoriza cazurile de executare silită, dar există dovezi clare că executarea hotărârilor judecătorești, inclusiv a hotărârilor judecătorești definitive împotriva statului (autorități centrale sau locale), rămâne adesea problematică„, se adaugă în comunicat.

Conducerea CSM precizează că raportul MCV va fi analizat și discutat în Plenul Consiliului, urmând a fi adoptate și publicate măsurile necesare, pe domeniul de competență, pentru continuarea și consolidarea acțiunilor monitorizate de Comisia Europeană.

„Consiliul ia act de recomandările formulate de Comisie, în domeniul său de competențe și atribuții, privind necesitatea asigurării unei proceduri clare și robuste pentru numirea în poziții cheie din magistratură în cursul anului 2016, finalizării rapide a procedurii de modificare a codurilor, necesitatea elaborării, împreună cu Guvernul, a unui plan clar care să asigure respectarea noilor termene de implementare a dispozițiilor prevăzute din Codul de Procedură Civilă”, se mai precizează în comunicatul citat.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
Playtech.ro
Unde poţi obţine cel mai uşor cetăţenia, în Europa? Ţările blânde cu străinii
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Mari schimbări la BAC. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Educației
Ego.ro
EXCLUSIV Ce s-a întâmplat cu Armin Nicoară, imediat după ce a născut Claudia Puican
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Val de căldură în România, înainte de Paște. Când va fi cea mai călduroasă zi din această primăvară
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut-o pe cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Rămâne veșnic în amintirea tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Se dau bani retroactiv pentru milioane de seniori începând din mai! Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a confirmat recalcularea pensiilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți