Traian Băsescu a participat pe 17 aprilie la emisiunea Ediţie Specială realizată de Cristina Şincai la România TV, ocazie cu care a vorbit despre „exagerările unei decizii de a curăţa abuziv clasa politică, cu cătuşele arătate în fiecare zi. (…) Există nişte creiere care ordonă şi nişte instituţii care execută această luptă anticorupţie cu discreditarea clasei politice. SRI este implicat, categoric creierele sunt de la SRI. Este o sectă a securităţii naţionale, răspândită în toate instituţiile statului, care are un lider nevzut în SRI, un executant care e DNA şi care are ca obiectiv discreditarea instituţiilor politice. Creierele sunt din România şi sunt oameni care deţin informaţia şi oameni care deţin cătuşele„, a declarat Traian Băsescu la RomâniaTV.
Declaraţiile fostului preşedinte au fost analizate de Inspecţia Judiciară a CSM, care a stabilit că Traian Băsescu a afectat credibilitatea justiţiei.
„Prin afirmațiile menționate s-a creat o impresie publică defavorabilă privind activitatea justiției și a procurorilor DNA, inducându-se ideea că aceasta se desfășoară cu încălcarea dispozițiilor legale. S-a afirmat că justiția și procurorii acționează la comanda unor grupuri de interese în componența cărora se regăsesc inclusiv reprezentanți ai sistemului judiciar, urmărindu-se discreditarea Parlamentului și distrugerea unor instituții politice. Mai mult, prin referiri exprese la dosare penale de impact instrumentate de DNA (‘Microsoft’, ‘ANRP’), se acreditează ideea că procurorii nu acționează pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni, ci urmăresc să controleze decizia politică”, se arată într-un comunicat CSM.
De asemenea, în temeiul unui protocol de colaborare între CSM și CNA din 2011, plenul CSM a hotărât și sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului în acest caz.
Potrivit comunivatului, verificările întreprinse au relevat legalitatea instrumentării și măsurilor asiguratorii dispuse în vederea recuperării prejudiciilor în dosarele menționate.
„Afirmațiile domnului Traian Băsescu, fost președinte al României și lider al unui partid politic, persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice, reprezintă o deformare a realităților de fapt, de natură să inducă ideea unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiției”, precizează CSM.
Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lui Traian Băsescu au depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare și sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judiciar, aducând atingere independenței procurorilor DNA, independenței și prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său.