Judecătoarea Evelina Oprina se referă la faptul că CSM a dat un aviz negativ în cazul proiectului de Legi ale justiţiei, propus de ministrul Tudorel Toader. Decizia de avizare negativă a fost dată cu majoritate de voturi şi asta pentru că judecătorii Cristina Tarcea, Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, dar şi de reprezentanţii societăţii civile din CSM, Victor Alistar şi Romeu Chelaru au votat pentru avizarea pozitivă cu observaţii a proiectului Legilor justiţiei.
„Până în preziua avizului negativ, am lucrat până târziu şi a existat unanimitate pe propunerile pachetului de Legi pe justiţie. Pe majoritatea propunerilor transmise de Tudorel Toader a existat unanimitate, cu observaţii. Eram cu toţii convinşi că votul era unul favorabil, cu observaţii. Nu ştiu ce s-a întâmplat peste noapte. Am fost surprinsă de acest vot negativ care a ieşit peste noapte”, a declarat judecătoarea Evelina Oprina, miercuri seara, la TVR 1.
Membrul CSM a mai spus, în acelaşi context, că elaborarea Legilor justiţiei a început în urmă cu câţiva ani, chiar de Consiliul Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ, în 28 septembrie, proiectul Legilor justiţiei, cu 10 voturi la opt. Avizul CSM este unul consultativ.
Proiectul avizat de CSM în 28 septembrie fusese trimis de către ministru Justiţiei. În formula propusă de Toader, se propunea modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, procurorul general sau procurorul-şef DNA urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM. În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei. De asemenea, proiectul prevede ca viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.
Ulterior, proiectul a ajuns în Parlament, care, la rândul lui, a făcut mai multe schimbări la Legile justiţiei.
CSM ar putea da, joi, un aviz în cazul acestei noi iniţiative legislative.