Plenul Consiliului a fost informat joi de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, că proiectul de modificare a legilor Justiției a fost transmis direct Parlamentului la solicitarea acestuia și urmează a fi valorificat în procedura parlamentară, ca inițiativă a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului, potrivit unui comunicat CSM.
„În această situație, procedura derulată până în prezent și în cadrul căreia Consiliul Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ la 28 septembrie 2017, asupra proiectului de modificare a Legii nr.303/2004, a Legii nr.304/2004 și a Legii nr.317/2004, apare ca fiind abandonată. O astfel de manieră de abordare a procesului legislativ riscă să îl facă lipsit de eficiență și consistență, ducând în derizoriu un proiect a cărui importanță și necesitate sunt recunoscute atât de sistem cât și de societate”, declară CSM.
În acest context, Consiliul subliniază necesitatea finalizării procedurii de legiferare la care s-a angajat Ministerul Justiției, sens în care susține mesajele publice emise de președintele Înaltei Curți și de conducerea Ministerului Public privind retrimiterea proiectului asupra legilor Justiției, în vederea finalizării procedurii inițial demarate.
Parchetul General solicită retrimiterea de către Parlament la Ministerul Justiției a proiectului de modificare a Legilor Justiției, susținând că este necesară organizarea unei dezbateri publice autentice.
„Ministerul Public consideră că deturnarea parcursului declarat al modificărilor — de la inițiativă legislativă a Guvernului prin Ministerul Justiției la transmiterea acestor modificări către Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției — nu îndeplinește standardele de exigență în ceea ce privește dezbaterea publică și dialogul interinstituțional. În aceste condiții, conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție apreciază că îndeplinirea standardelor enunțate anterior poate fi realizată prin retrimiterea de către Parlamentul României a proiectului de modificare a Legilor Justiției la Ministerul Justiției în vederea complinirii aspectelor de fond și de formă sesizate public de către corpul magistraților și de reprezentanții societății civile”, transmite Parchetul General într-un comunicat.
Aceeaşi poziţie o are şi şefa Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie. Preşedinta ICCJ, Cristina Tarcea, cere preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi comisiei speciale privind legile justiţiei să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale, considerând că se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia vor fi discutate, pentru că adoptarea unor acte normative presupune rigoare, transparenţă şi previzibilitate.
„Înaintea oricăror discuţii privind conţinutul modificărilor propuse, se impune clarificarea cadrului legal în baza căruia vor fi discutate, pentru că adoptarea unor acte normative – cu atât mai mult atunci când este vorba despre legile justiţiei – presupune rigoare, transparenţă şi previzibilitate. Prin urmare, solicit preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului României şi comisiei speciale să permită finalizarea procedurii legale pe care şi-a asumat-o ca iniţiator Ministerul Justiţiei şi să retrimită acestuia proiectul în vederea finalizării sale”, a transmis şefa ICCJ.