CSM vrea să aibă un reprezentant în comisia de inventariere a arhivei SIPA

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că nu are cunoştinţă de conţinutul Hotărârii de Guvern privind arhiva SIPA, adoptată miercuri, şi solicită ca un reprezentant al său să facă parte din comisia de inventariere a arhivei prevăzută în actul normativ. CSM reaminteşte parcursul proiectului iniţiat de fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună, proiect care stă la baza actualei HG, şi spune că în cazul acestuia discuţiile în Consiliu au fost amânate, iar în prezent nu a emis un punct de vedere, neexistând o solicitare în acest sens din partea MJ.
Filip Stan
31 mai 2017, 20:10
CSM vrea să aibă un reprezentant în comisia de inventariere a arhivei SIPA

„Consiliul Superior al Magistraturii nu are cunoştinţă, până la acest moment, de conţinutul Hotărârii de Guvern la care se face referire în spaţiul public. Consiliul Superior al Magistraturii confirmă, în legătură cu această temă, primirea de la Ministerul Justiţiei, în data de 27 iulie 2016, a unui proiect de Hotărâre de guvern privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, pentru formularea de eventuale observaţii şi propuneri,aceasta fiind, dealtfel, singura solicitare adresată Consiliului de către Ministerul Justiţiei”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit news.ro, comunicatul CSM precizează şi că, având în vedere numeroasele aspecte tehnice propuse a fi reglementate prin proiect, la data de 18 octombrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât amânarea discutării punctului de vedere al direcţiei de specialitate din cadrul Consiliului referitor la proiectul de hotărâre a Guvernului privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie, pentru a fi analizat concomitent cu punctele de vedere ce urmau a fi exprimate de asociaţiile magistraţilor.

„În absenţa unei solicitări din partea Ministerului Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii nu a comunicat un punct de vedere instituţional privitor la proiectul Hotărârii de guvern în forma adoptată azi, 31 mai 2017”, subliniază Consiliul, reamintind că a adresat MJ o solicitare cu privire la arhiva SIPA, neprimind niciun răspuns.

„În absenţa unor comunicări instituţionale de dată recentă între Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei pe această temă şi, indiferent de gradul de acurateţe a informaţiei privind comisia de inventariere prevăzută prin această hotărâre de guvern, Consiliul apreciază ca fiind absolut necesar ca din această comisie să facă parte şi un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii”, este concluzia CSM.

Guvernul a adoptat Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA, iar după publicarea acesteia în Monitorul Oficial va fi desecretizată toată arhiva, precum şi cele două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele, a anunţat ministrul Tudorel Toader. „Vom vedea cu nume şi prenume cine a intrat în arhiva SIPA”, a spus Toader.

Ministrul a menţionat că problema desecretizării arhivei SIPA „vine” din 2011, iar anul trecut, în 25 iulie, proiectul de HG pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost pus pe site-ul Ministerului Justiţiei, astfel că dezbaterea publică şi transparenţa decizională au fost îndeplinite „cu mult peste cerinţele minimale pe care le prevăd reglementările legale”.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Subprefectul de Călărași, în imagini greu de privit. Deputatul social democrat a demisionat. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Jens Stoltenberg subliniază importanța sprijinului SUA pentru Ucraina în cadrul NATO
MediaFlux
Răsturnare privind ADERAREA la SCHENGEN! Schimbări majore de PLAN
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'