Proiectul CSM privind comunicarea cu instituţiile mass-media a născut controverse din cauza dificultăţii cu care ar ieşi informaţiile din parchete şi instanţe. Proiectul CSM nu a fost încă adoptat. Plenul a amânat luarea unei decizii şi miercuri a organizat o dezbatere cu jurnalişti şi magistraţi.
Jurnaliştii şi o parte a magistraţilor au criticat ghidul elaborat de noua conducere a Consiliului Superior al Magistraturii.
„Noi sunăm, spunem că avem o informaţie că s-a depus un denunţ şi nouă ni se răspunde nu vă putem nici confirma, nici infirma”, spune jurnalista Adina Anghelescu.
„Ar fi penibil ca noi să negăm că persoana a intrat la audieri. Nu poţi să zici la presă nu ştiu dacă a intrat la mine în sediu sau nu şi ministrul respectiv să iasă şi să dea declaraţii că a fost audiat. Adică trebuie să lăsăm o marjă de la caz la caz”, a punctat Nadina Spânu, purtător de cuvânt DIICOT.
Motivul criticilor: informaţiile oficiale ar fi furnizate cu întârziere, după finalizarea cercetărilor, iar imaginile video precum cele de la arestare sau de la descoperirea unor capturi de droguri nu ar mai trebui să ajungă deloc la presă.
„Nu e cinstit şi corect să limităm. Evident, fiecare purtător de cuvânt, discutând cu procurorul de caz, va aprecia dacă să mediatizeze un caz în care se fac percheziţii, audieri sau nu”, a precizat Nadina Spânu.
Membrii Consiliului au anunţat că vor prelua o parte din observaţiile jurnaliştilor şi vor prezenta o formulă finală la sfârşitul lunii.