„Teiul lui Isărescu” va deveni la fel de celebru precum cel al poetului Mihai Eminescu, a declarat CTP.
„Avem în cultura socială chiar, românească, mai mult decât cea literară, simbolul teiului lui Eminescu. Copoul, Iașiul, teiul lui Eminescu. De-a lungul secolelor, vom avea teiul lui Isărescu. Poate că din el o să dea niște frunze cetățenilor, să-și facă ceai”, a declarat jurnalistul, la Digi24.
Gazetarul a considerat că afirmația guvernatorului BNR este o dovadă de nesimțire față de români, în special față de cei care trăiesc la limita sărăciei.
„Domnul Isărescu, ca și domnul Iohannis, a făcut dovada unui sentiment numit, în românește, nesimțire. Firește că ce a spus dânsul, adică ‘să bem un ceai de tei, eu am băut cu Eugen Rădulescu’, director în BNR, sigur că poate fi interpretat în sensul ‘să nu provocăm isterie în plan social în legătură cu inflația.
Când ești Mugur Isărescu, la vârsta pe care o ai, la anii în fruntea Băncii Naționale pe care îi ai, 30 și de ani, nu spui așa ceva decât dacă nu simți, adică ești nesimțit în legătură cu oamenii – sau nepăsător. Nu-ți pasă”, a fost reacția lui Cristian Tudor Popescu pentru sursa citată.
Joi, Mugur Isărescu a comis o nouă gafă care a scandalizat societatea românească. Iată declarația completă:
„La nivelul cererii suntem cu un exces de cerere la limită. Aici abordările acestea simpliste, de ‘hai să facem dobânzile real pozitive’. Dobândă real pozitivă are cineva în lumea de astăzi în prezent? Nu are pentru că este altceva, este vorba un şoc pe partea ofertei, dar când vedem cum se duce impactul pe celelalte preţuri acolo trebuie să acţionăm. Şi cu relativă forţă pentru că, observaţi, în trimestrul I 2022 Core2 ajustat a crescut mult mai mult, chiar decât ne-am fi aşteptat noi. Au fost mai multe canale.
Presiunile costurilor s-au transmis cel mai acut pe segmentul alimentelor procesate, cu ponderi ridicate ale cheltuielilor cu materiile prime şi transportul. Preţurile la energie s-au transmis în cotaţiile produselor agroalimentare, pe canalul costurilor cu transportul, îngrăşăminte şi furaje, dar şi pe un fundal se să spunem de început de panică. De aceea nu ne strică ceva mai multă calmitate.
Agitaţia e caracteristică perioadelor de criză. E de înţeles, dar eu cred că autorităţile asta trebuie să transmită: mai calm. Nu? Am înţeles şi eu mesajul. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut cu Eugen Rădulescu (şeful Direcţiei stabilitate financiară din Banca Naţională a României, n.r.). Deci e un sfat bun pentru că şi acest canal psihosocial, al anticipaţiilor, discuţiile care nu se mai termină cu inflaţia şi exagerările sunt specifice, dar nu fac bine”, a declarat oficialul de la BNR.
Despre declarația lui Mugur Isărescu a comentat și Rareș Bogdan. Oficialul PNL a recunoscut că afirmația șefului BNR l-a lăsat perplex.