Reputatul jurnalist este de părere că măsurile luate de autorităţi sunt corecte, dar modul de aplicare, uneori chiar de către membri ai guvernului, sunt defectuoase şi pot duce la prelungirea crizei.
„Problema comunicarii autoritatilor e una majora, pentru ca risca sa-si piarda cetatenii increderea. Iar asta ar putea duce la haos. Avem si alte exemple mai dure.
Mai intai anunta guvernul ca ITP-ul ramane cea de pana acum, ai la dispozitie 90 de zile. Acum vine RAR si ne spune ca nu se poate, ca trebuie facut, ca ei au la statii echipament de protectie.
Ce sa inteleaga cetatenii?
Ce sa inteleaga cetatenii din faptul ca ministrul Sănătăţii, la momentul acela, ia pe cont propriu o initiativa de testare?
Din textele specialistilor, o astfel de testare aleatorie se aplica la primele cazuri, nu acum. Acum cum sa iei oamenii din Bucuresti din case si sa nu fie luati cei care merg la serviciu, din unitatile care nu se pot opri, si care prezinta un grad mai mare de risc?
Ceea ce spune noul ministru are mult mai mult sens, sa fie testati cei din linia intai. Pe grad de risc, ca suntem in plina criza, a luat panta exponentiala.
AL treilea exemplu e al fostului ministru al sanatatii care nu se consulta nici cu primarita, nici cu altcineva penru aceasta actiune.
Totusi, masurile de carantinare si izolare luate pana acum de autoritati sunt corecte. Problema e cum le aplica unii oameni, unii chiar din guvern.
Daca ministrul isi permite sa faca asta, cum sa nu-si permita managerul spitalului de la Timisoara? Avem 5 locuri la ATI, dar le pastram pentru ai nostri, nu mai primim de la Arad sau din alte parti”, a declarat Cristian Tudor Popescu.
„Eu mă gândesc la un singur lucru – la schimbarea în om.
Dacă vom avea de pildă, după această criză, în care este vorba de un singur lucru, așa cum am spus – a ne gândi la ceilalți! Despre asta este vorba. Lupta cu coronavirusul ne testează asta: Suntem capabili să ne gândim și la ceilalți? Suntem capabili să ne gândim și la departele nostru? Că la aproapele nostru, adică la noi înșine în primul rând, și la familie, eventual, ne gândim. Dar la departele nostru, adică la concetățenii noștri ne putem gândi? Putem să acționăm așa?
S-a tot vorbit în ultimii ani, am văzut atâția inși în ultimii 3 ani care s-au bătut cu levierul în piept că sunt români, sunt mai români decât oricine… „România”, „români”, „vă iubesc”, „inimă”, „votăm cu inima”, „România”, „să apărăm România”… „Cine nu e naționalist, nu e român!”…
E… acum știți ce înseamnă patriotismul? Asta înseamnă patriotismul – să te gândești la ceilalți! Vreau să îi văd și eu pe ăștia care au tot zbierat în ultimii ani dacă sunt capabili de asta, acum.
Dacă după coronavirus vom avea măcar atât… Insul ăla care parchează pe linia de tramvai, că are el treabă în zonă… n-o să mai parcheze acolo… Nu știu, o să i se facă rău, o să se sufoce, o să aibă un sindrom acut respirator sever în clipa în care va parca mașina pe linia de tramvai, nepăsându-i de ceilalți.
Sper ca măcar aceste schimbări la nivelul omului, la nivelul societății să se producă după coronavirus”