Cristian Tudor Popescu a declarat că explicaţia pentru tot scandalul iscat în jurul licitaţiei pentru Oltchim nu este decât un „plan mediatic” al lui Dan Diaconescu, o investiţie pe care acesta trebuie să şi-o „exploateze”.
„În mod normal ar trebui să nu fie în favoarea acestui individ ceea ce se întâmplă acum. Este dovada evidentă a ceea ce vorbeam tot pe postul dumneavoastră de televiziune înainte de consumarea acestei aşa zise privatizări, că intenţia domnului Diaconescu nu a fost nicidecum legată de Oltchim, de muncitori, locuri de muncă. Nicidecum. Şi-a făcut acest plan mediatic, a investit practic pentru asta suta aia şi ceva de mii de euro în caietul de sarcini şi
acum îşi exploatează investiţia. Aia. Că n-a avut de gând să facă alta. Pe ideea: eu am vrut să salvez combinatul, pot să-mi dau şi viaţa şi banii pentru asta”, a declarat Cristian Tudor Popescu pentru România TV.
Jurnalistul a mai afirmat că Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei pentru Oltchim, face referiri literare „involuntare”.
„Aici îmi aduc aminte… Dânsul face nişte referiri literare inconştinete, domnul Diaconescu, bate în ciocoi, cum bătea Rică Venturiano în interpretarea lui Ipingescu. Bate în ciocoi, asta face acum – eu am vrut să-i ajut pe oameni, îmi dau viaţa pentru ţărişoara mea, dar nu mă lasă ciocoii. Programul ăsta o să mai ţină câteva zile ca să amortizeze banii investiţi în caietul de sarcini. Ar trebui ca nişte oameni care sunt normali să nu mai ia în discuţie vreun moment, să-l ia pe politicianul, candidatul Dan Diaconescu în discuţie. Numai că alegătorii domniei sale sunt alienaţi mintal. Este un lucru pe care l-am spus şi-l voi repeta până la alegeri şi după aceea„, a mai declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
„Îmi amintesc de pildă de metoda infailibilă de a câştiga căpiţe de bani la loterie, brevetată de domnii Ogică şi Dan Diaconescu la OTV. Atunci o serie de telespectatori OTV, mulţi, şi-au pus bani pe baza acestei metode şi au pierdut. Îmi amintesc o doamnă, la telefon, altfel respectabilă, onorabilă, după felul cum vorbea, spunând: nu-mi pare rău de bani că i-am pierdut, că dl Ogică şi dl Dan sunt cinstiţi şi cu poporul. Cred că există suficienţi votanţi Dan Diaconescu, pe care nici această mascaradă sinistră pe care o face DD să nu-i clintească în dedicaţia şi admiraţia lor pentru dl Dan”, a mai precizat Tudor Popescu, despre alegătorii lui Dan Diaconescu.
Cristian Tudor Popescu a mai declarat şi că nu îşi poate explica primirea „pe loc” a lui Dan Diaconescu la Ambasada SUA. Ambasada SUA a confirmat miercuri că un reprezentant al Ambasadei s-a întâlnit cu Dan Diaconescu pentru a vedea ce se întâmplă din punct de vedere social şi economic în România.
„Foarte interesant. Deci, Ambasada SUA îl primeşte, „on the spot”, pe loc, pe picior, pe un urmărit penal pentru şantaj, pe un personaj care a făcut cunoştinţă cu puşcăria, nu cu mult timp în urmă, pe un personaj cu datorii la stat, de 1,5 milioane de euro şi care tocmai participă la o privatizare pentru care „dubioasă” este un termen decent. Şi-l primeşte. Eu cred că există mulţi cetăţeni români care ar avea probleme cu Ambasada SUA, oneşti, care-şi plătesc dările către stat şi care nu sunt primiţi „on the spot” de către ambasadă. Nu înţeleg ce ar avea de discutat cu acest individ în legătură cu situaţia economică şi socială din Romania Ambasada SUA”, a declarat Tudor Popescu.
Cristian Tudor Popescu a mai subliniat şi că nu există un „investitor minune” pentru Olchim.
„Dincolo de acest personaj faţă de care am o anumită silă să mai vorbesc, aş vrea să vă spun un lucru. Vreau să spun ceva care mi se pare mult mai important şi care nu s-a spus de niciuna din părţile care evoluează pe ecrane. S-a conturat ideea investitorului minune, s-a conturat ideea că ar putea exista un investitor, nu acest Diaconescu, dar altul, care să vină şi să dea oamenilor de la Oltchim, familiilor lor, cei care depind de ei, să le dea locuri de muncă, să le dea salariile din urmă şi toată lumea să fie bine şi tot românul de la Oltchim să prospere. Nu există un astfel de investitor. Şi dacă se va face o privatizare serioasă şi va veni un investitor solid, serios, acel investitor nu vine să facă acte filantropice, nu vine de grija muncitorilor de la Oltchim şi a locurilor lor de muncă.
Este foarte probabil că şi acel investitor serios va da oameni afară, va schimba structura combinatului, va abandona probabil anumite secţii, va schimba marketingul, va schimba gama de produse şi ponderea lor. Pentru că la o astfel de datorie, cum s-a adunat acolo, este clar numai astfel de măsuri dure pot duce la redresarea combinatului în timp. Tot ce se poate spera e să nu vină un investitor tip tun care să vrea să îşi scoată banii investiţi foarte repede, adică să vrea să vândă, să taie fabrica şi să-şi recupereze banii cu profit mare şi cât mai repede”, a mai declarat Cristian Tudor Popescu.
Acesta a mai spus şi că se poate spera doar la un investitor pe termen lung şi nu în „investitori gen Mesia”.
„Tot ce putem spera e un investitor pe termen lung, care la fel urmăreşte profitul, dar nu la nivelul acesta rapid, sălbatic, dar şi acesta nu va lua nişte măsuri plăcute pentru muncitorii Oltchim. Asta cred că ar trebui să înţeleagă oamenii de acolo, care au tot dreptul să vină să manifesteze, se simt abandonaţi, înşelaţi. Dar a mai crede în soluţii minune, în investitori gen Mesia, cum l-am avut adineauri pe domnul Diaconescu, cred că nu mai e cazul printre muncitorii serioşi de la Oltchim”, a declarat Tudor Popescu.