Cristian Tudor Popescu a comentat, la Europa FM, rezultatele exit-poll ale primului tur, care l-au dat pe independetul Călin Georgescu pe un surprinzător loc 3.
„Acest Calin Georgescu este mai periculos decat Simion in prostirea oamenilor. Nu are componenta care a dus la respingerea lui Simion intr-o masura covarsitoare. Ati vazut ca a moderat foarte mult tonul in ultima parte a campaniei.
Georgescu a avut functii pe afara, a fost la ONU, are experienta, relatii diplomatice interne si externe. In spatele lui se gasesc aprecieri pentru Zelea Codreanu, pentru legionari, pentru Antonescu. Se gasesc omagii adresate lui Putin si politicilor lui. E mult mai rau decat Simion. Ajunge la oameni care nu au experienta in materie de manipulare”, a spus Cristian Tudor Popescu.
De asemenea, CTP a făcut o postare pe Facebook prin care insinuează că victoria independentului Călin Georgescu este sinonimă cu invadarea României de către Rusia.
”În seara zilei de 24 noiembrie 2024 a început invadarea României de către Rusia”, este mesajul scurt, dar șocant, al gazetarului, publicat pe Facebook.
Într-un interviu acordat spotmedia.ro în urmă cu doi ani, istoricul austriac Oliver Jens Schmitt avertiza asupra lui Călin Georgescu.
Spre deosebire de George Simion, care nu s-a putut desprinde niciodată de o aură de neseriozitate și șmecherie, și de doamna Șoșoacă, a cărei autoprezentare este grotescă și vulgară, el a acordat importanță unei – presupuse – respectabilități.
„S-a înconjurat de intelectuali precum fostul vicepreședinte al Academiei Victor Voicu și de figuri cunoscute din tabăra naționalistă precum Dan Puric sau Dorel Vişan. Și-a cultivat propria retorică, lentă și contondentă, după modelul lui Codreanu. Limbajul său este plin de elemente legionare.
Aproape nimeni nu l-a luat în serios. Şi nimeni nu a luat măsuri legale împotriva lui, deși nu și-a ascuns niciodată admirația pentru Legiune și pentru Ion Antonescu.
Așa cum presa și multe elite au subestimat cândva AUR, Georgescu pur și simplu a fost subestimat. Georgescu este un indicator al măsurii în care propaganda legionară a pătruns încet în mainstream-ul din România.
Instituții importante ale statului propagă de ani de zile un tip mai moderat de naționalism, mă gândesc la conducerea Academiei Române și la majoritatea membrilor Sfântului Sinod al BOR, plus o lume paralelă de social media anti-occidentale. Toate acestea au pregătit terenul pentru un om care se vede ca un fel de Codreanu renăscut„, a opinat istoricul din Austria.