Cristian Tudor Popescu (CTP) a fost invitat, la Digi24, alături de Cătălin Tolontan, coordonator editoral al Libertatea şi de Cosmin Savu, jurnalist PROTV, să discute despre starea jurnalismului în epoca digitală în cadrul EIDOS Talks, proiect realizat cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene. Gazetarul a fost primul care a luat cuvântul, după ce a fost întrebat cât de importantă este credibilitatea în valorile care ar trebui să alcătuiască un jurnalist.
„Credibilitate este de domeniul aparenţei. Eşti credibil. Asta nu înseamnă că eşti şi de încredere cu adevărat sau mai mult, sau mai puţin, nu înseamnă că eşti cinstit. Înseamnă că eşti credibil. Credibil înseamnă că ceea ce scrii, ceea ce spui şi faci are acest atribut. E de crezut.
Se poate construi această credibilitate. Vorbim de jurnalişti. Există jurnalişti care nu sunt câtuşi de puţin cinstiţi şi care încearcă să-şi construiască această aliură, această poză de credibilitate şi reuşesc în destule situaţii, prin diverse metode care ţin de manipularea publicului, de propagandă.
Dacă vorbim nu de modul în care apari în ochii publicului, ci de modul în care apari în ochii tăi ca jurnalist, dacă vorbim de ideea de a fi cinstit cu tine însuţi măcar atunci când îţi faci meseria (…) dacă eşti cinstit, asta este o autolimitare, cel puţin în ziua de azi”, a declarat CTP, la Digi24.
„Şansele să faci o audienţă mare scad progesiv pe măsură ce te apropii de ideea de cinste pentru că îţi impune această ideea de a avea în diverse situaţii să spui ce nu trebuie. Nu intru în discuţia despre patronat, despre alte condiţionări ale jurnalistului. Discut despre relaţia cu publicul.
Publicul din România este într-o măsură considerabilă astăzi malformat. Nu aşteaptă să audă adevărul de la jurnalist. Adevărul măcar în sensul suprapunerii jurnalistului cu ceea ce spune, pentru că în foarte multe situaţii nici măcar asta nu e cazul.
Jurnalistul respectiv spune ce are de spus sau scrie, mai rar cu scrisul. În momentul de faţă, scrisul e pe locul doi sau trei. Spune lucrurile pe care se gândeşte el că doreşte să le audă publicul. Ăsta e principalul criteriu care funcţionează în clipa de faţă.
Ca să fii cinstit, înseamnă să creezi reacţii adverse de fiecare dată când iei subiectul în cazul care se întâmplă să nu fie de la putere, se întâmplă să fie de la opoziţie. Existau persoane luminate, jurnalişti foarte cunosctuţi care pretindeau că treaba jurnalistului e să dea în putere întotdeauna. Jurnalistul trebuie să dea în putere şi să dea miniştrii jos. N-am fost de părerea asta niciodată.
Jurnalistul trebui să-şi facă treaba şi cu puterea şi cu opoziţia. Dacă produci un material de investigaţie, un reportaj care se întâmplă să nu fie în linia de aşteptare a acelor care te consumă de obicei, primeşti înjurături. Prima reacţie este: te-ai vândut şi matale, eşti cumpărat! Şi a doua sau a treia este îşi dau unfollow! Te pedepsesc.
Cinstea, dincolo de ordinul aparenţei, credibilitatea este o autolimitare a jurnalistului în raportul cu audienţa”, a conchis CTP.
Citeşte şi: CTP: Orban e un combinagiu. Pentru România, soluția mai bună ar fi Cîțu