Câştigarea de către Dan Diaconescu a licitaţiei pentru preluarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea nu constituie o surpriză pentru Cristian Tudor Popescu, editorialistul ziarului Gândul, care anticipa această victorie încă de când realizatorul de televiziune a cumpărat caietul de sarcini, pentru licitaţie.
Într-o intervenţie la România TV, Cristian Tudor Popescu a vorbit despre posibilele avantaje pe care USL, dar mai ales Partidul Poporului, le-ar putea trage de pe urma acestei acţiuni. „Dan Diaconescu a venit la intersecţie cu interesul Guvernului Ponta. Guvernul Ponta era înghesuit şi vroia să scape de muncitorii de la Oltchim ieşiţi în stradă şi îi mâncau puncte electorale. În clipa de faţă aceştia vor discuta cu domnul Diaconescu pentru salarii. Socoteala Guvernului Ponta a fost că între a-i lui Dan Diaconescu un prilej de a câştiga capital electoral şi a pierde USL voturi, a ales prima variantă„, a subliniat CTP.
„Acestă investiţie i se întoarce în capital politic, de amic al poporului, care va da salariile la oameni. Cu ea mai recoltează o tranşă de voturi ale, din păcate, prea mulţilor cetăţeni alienaţi mintal şi disperaţi din România. Şi sunt o realitate. Repet încă o dată pentru Dan Diaconescu şi pentru acoliţii săi, alienat mintal nu înseamna prost„, a mai declarat el.
Cristian Tudor Popescu a vorbit la România TV şi despre posibilele scenarii care urmează acestei licitaţii: „Mai întâi să vedem banii aceştia plătiţi de domnul Diaconescu. O soluţie pentru dânsul ar fi să găsească un motiv revoltător, scandalos prezentat poporului, prin care să explice de ce nu poate să platescă cele 203 de milioane de lei, peste 10 zile. Pentru că un audit acolo arată că a fost înşelat, pentru că nu i se dă ceea ce i s-a spus… Poate să gasească o motivaţie de soiul acesta, dar este posibil şi ca banii să fie plătiţi. De ce? Pentru că poate exista o persoană sau un grup de interese economico-financiare, care să facă această investiţie cu caracter electoral. În clipa în care banii aceia sunt plătiţi, numărul de voturi pe care le va câştiga partidul lui Dan Diaconescu va fi impresionant. Cu acest număr de voturi se poate participa şi într-o combinaţie de guvernare şi, oricum, după aceea, cei care investesc banii în domnul Diaconesc şi-i vor scoate cu vârf şi îndesat, folosind acest grup electoral puternic pe care şi-l poate crea partidul lui Dan Diaconescu„.
De asemenea, Cristian Tudor Popescu s-a referit şi la declaraţiile lui Dan Diaconescu, conform cărora în ultimele zile i-au fost ascultate telefoanele, legal, pentru a se afla dacă are într-adevăr banii necesari. „Nu există nicio dovadă în acest sens. Nu m-ar mira însă să fie aşa, având în vedere că una dintre industriile înfloritoare în situaţia dificilă a economiei româneşti, este cea ascultărilor, după cum s-a putut verifica de atâtea ori şi chiar de curând, în chestiunea referendumului. Aici, activitatea duduie, în industria ascultărilor. De ce nu ar fi ascultat şi domnul Diaconescu? Indiferent dacă a fost ascultat sau nu, este un nou punct în campania de imagine: «iată, sunt prigonit de servicii, ciocoii, prin intermediul serviciilor mă prigonesc, pentru că eu vreau să rămână acest combinat românilor, iar ei vroiau să fie dat, pe nimic, polonezilor»„.
Privitor la îndoielile premierului Ponta, că Dan Diaconescu ar fi un investitor serios, Cristian Tudor Popescu a spus: „Domnul Ponta nu avea de ce să aibă în clipa de faţă o reacţie entuziastă la victoria lui Dan Diaconescu. Politic vorbind, el trebuie să se delimiteze de domnul Diaconescu, care are acum acest elefant bolnav, numit Oltchim. E firesc să aibă această reacţie de respingere. În plus domnul Ponta nu se aşteaptă la o eventuală colaborare, la alegeri, cu partidul lui Dan Diaconescu„.