CTP a mai afirmat că nu România și Bulgaria sunt responsabile de această decizie și că de acum problema neintrării celor două țări în spațiul Schengen este doar a Uniunii Europene.
„România nu a fost, nu este ținută în afara Schengen pe baza vreunui argument cât de cât justificat, cu dovezi. Am auzit și asta: „trebuie să vedem de ce, noi trebuie să facem investigații, de ce Austria a votat așa. Și să ne înțelegem cu ei. O fi cu gazul, o fi cu nu știu ce mai au ei în cap și să ne înțelegem”. Nu! România și-a făcut datoria pentru a intra și Austria, în modul cel mai arbitrar și agresiv cu putință, a respins România bazându-se pe nimic, e vorba de „așa vrem noi”. Asta e singura justificare a Austriei. Plus minciunile în legătură cu care poate ar trebui ca România să întreprindă ceva. De pildă, faptul că sunt presate companiile austriece din România, fără să prezinte niciun fel de dovadă. România nu mai are de rezolvat vreo problemă din acest moment. Problema neintrării României și Bulgariei în Schengen e problema Uniunii Europene. Și ce a făcut Austria reprezintă mai mult decât neintrarea României, reprezintă o lovitură de stat la adresa UE. A fost o atitudine de imperiu, de dictatură față de niște ființe umane considerate inferioare. Bineînțeles că în momentul de față Putin mulțumește pentru cadoul de sărbători”, a declarat Cristian Tudor Popescu.
România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu a intrat în spațiul european de liberă circulație nici de această dată, deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă în Consiliul JAI pentru aderarea la Schengen, fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.
Klaus Iohannis spune că decizia respingerii aderării României la Schengen este „profund nedreaptă”. Președintele României a dat asigurări că aderarea la Schengen e un obiectiv strategic pe care „nu ne vom opri până nu-l vom atinge”.
„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.
Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.
România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.
Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.
Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a transmis Klaus Iohannis după votul împotriva aderării României la spațiul Schengen.