Discursul de marţi al lui Traian Băsescu, din plenul Parlamentului, a fost comentat la România TV de editorialistul Cristian Tudor Popescu, acesta apreciind că reacţia preşedintelor nu se justifică decât în contextul declaraţiilor antreioare ale şefului statului, care afirmase că va face politică în continuare.
„Acest discurs putea foarte bine să lipsească, dar el a fost rostit de către domnul Băsescu pentru că dânsul a anunţat că va face politică şi după 2014. De aceea doreşte să menţină această impresie de putere la nivelul populaţiei, chiar dacă ştie foarte bine că acest guvern Ponta nu i se supune în niciun fel şi nu mai este în situaţia de a-l avea pe Emil Boc la Palatul Victoria.
Domnul Băsescu a trasat un program de acţiune guvernamentală. A vorbit de sănătate, de pensii, de salarii, ba chiar şi de politica monetară, financiară, intrând pe domeniul de competenţă al Băncii Naţionale. A vorbit de politica guvernamentală, folosind ca pretext politica externă. Bineînţeles, ştie că guvernul nu o să-l asculte, dar comunică populaţiei că tot el este jupânul acestui guvern. Şi mai are şi ieşirea, dacă aceste lucruri spuse de el sunt îndeplinite de către guvern. Ar rezulta că Traian Băsescu este în continuare şeful guvernului, în ochii populaţiei. Dacă nu sunt îndeplinite, atunci Traian Băsescu le spune: vedeţi de ce nu intrăm în Schengen? Eu le-am spus guvernanţilor, dar ei nu au vrut să asculte.
Cristian Tudor Popescu a explicat şi de ce şeful statului a ales să ţină un astfel de tip de discurs în Parlament, în locul unei conferinţe de presă obişnuite, la Palatul Cotroceni. „Una este să ţii o conferinţă de presă singur la pupitru, la Cotroceni, altceva este să vii la Parlament, unde să ai o audienţă formată din 398 de parlamentari şi, lucrul cel mai important, în sală să se afle primul ministru al României. Deci, în acest fel a avut priză, nu a părut că vorbeşte ca televizorul, de unul singur„.
Faptul că unii parlamentari din USL au absentat de la discursul preşedintelui, iar alţii au ales să stea în sală, a fost comentat astfel de Cristian Tudor Popescu, la România TV: „Toate aceste agitaţii sunt mai mult de presă. Nu se rupe niciun USL. Fiecare parte din acest USL, o dată ce puterea a fost câştigată, începe să-şi urmărească propriile scopuri. Ceea ce nu înseamnă că se va rupe foarte curând această cârdăşie. Acum se poate vedea statutul de cârdăşie al USL. Este vorba de o înţelegere ca la o masă de poker. Doi dintre jucători s-au înţeles să-l „cureţe” pe al treilea, adică pe Traian Băsescu. Ceea ce nu înseamnă că cei doi nu sunt jucători, pokerişti, ca şi cel de-al treilea. Iar acum joacă între ei„.