Cristian Tudor Popescu spune că mișcarea e legitimă și că va fi urmată de alte frământări similare, care pot constitui un vaccin antiextremist, capabil să reducă avântul unor personaje precum Diana Șoșoacă sau George Simion.
„Vaccin antiextremist. Demonstrațiile de protest ale fermierilor și transportatorilor provoacă daune considerabile economiei, prin stoparea activității productive, sufocarea circulației și mediului, prin aruncarea masivă de noxe în atmosferă. Destui cetățeni, participanți la televizor, le susțin, dar sunt și unii care le resping, ca pe niște agresiuni la adresa întregii societăți.
Subsemnatul cred că, în ultimă instanță, e bine că se întâmplă așa. Sunt acte sociale, nu antisociale. Ele probează o caracteristică sănătoasă: spiritul de independență și conștiința propriilor drepturi ale întreprinzătorilor privați. Fiind spontan, protestul a venit și cu cereri inacceptabile, contradictorii sau deja prevăzute în buget. Dar și cu unele pe care premierul și miniștrii de resort le-au recunoscut ca îndreptățite sau negociabile – în primul rând problema RCA. Până la urmă, s-a ajuns la o înțelegere a delegației fermierilor cu ministrul Agriculturii.
O cale de mijloc există întotdeauna în astfel de situații. Ea e găsită numai dacă e căutată. Subscriu unei ziceri a premierului Ciolacu privind plafonarea RCA: „Eu nu-s Ceaușescu să dau mâine ordonanțe, decrete. Nu conduc eu ASF-ul. Nu pot să-i trimit pe asiguratori în faliment. Dar să existe un echilibru, nu poți să dublezi RCA de la 9000 la 18000. Am avut o discuție să nu mai avem falimente în zona de asigurări”. Dacă la putere ar fi fost un regim ca în Rusia, așa cum vor Simion și Șoșoacă, situația se „rezolva” fie printr-un decret dictatorial, fie prin aruncarea forțelor de represiune asupra manifestanților. E o deosebire, pe care nu putem să n-o observăm, între PSDragnea august 2018, înaintașul lui AUR, și PSD Ciolacu, ianuarie 2024. Un lucru bun e că această confruntare între manifestanți și guvern a scurtcircuitat, chiar brutal, a trimis la plimbare partidele populist-extremiste. E o premisă și un exemplu pentru țările Europei în care „rudele” mai mari ale lui AUR organizează și conduc manifestațiile de protest. În Germania, de pildă, extrema dreaptă, alternativa pentru Germania, adună capital politic pe seama unei demonstrații motorizate similare a agricultorilor.
De asemenea, e foarte important faptul că guvernul nu a încercat, „urlând cu lupii”, să renunțe sau să modifice prevederile europene din PNRR sau alte contracte ale României cu UE. În special ministrul Finanțelor, Boloș, a fost explicit și ferm. O asemenea atitudine în an electoral este de salutat.
Nu-mi rămâne decât să sper că ceea ce se întâmplă va funcționa ca un vaccin antiextremist și avea două consecințe: scăderea procentelor lui Simion-Șoșoacă, și creșterea prezenței la vot în alegerile europarlamentare din iunie.
Vor urma și alte ieșiri în stradă, ale altor categorii profesionale. De fapt, de modul în care se vor desfășura și vor fi tratate aceste mișcări sociale depinde rezultatul tuturor rândurilor de alegeri care ne așteaptă”, a scris CTP pe Facebook.