CTP, despre raportul MCV: Nu este duşmănos, dar nu este corectă atitudinea faţă de Ponta

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, miercuri, la România TV, că, în general, raportul MCV dat publicităţii miercuri de către Comisia Europeană conţine evaluări corecte a României. Pe de altă parte, CTP apreciază drept periculoasă observaţia referitoare la presiunile pe care organisme de presă le-ar efectua la adresa unor magistraţi.
Filip Stan
30 ian. 2013, 18:20
CTP, despre raportul MCV: Nu este duşmănos, dar nu este corectă atitudinea faţă de Ponta

Raportul nu este unul duşmănos, deşi a existat această tendinţă de a fi apreciat ca unul duşmănos la adresa României. Nu, raportul are afirmaţii corecte, cum ar fi observaţia că parlamentarii ar trebui să fie egali cu cetăţenii în faţa legii, lucru pe care eu tot l-am spus„, a declarat publicistul pentru România TV.

CTP consideră totodată justificat reproşul legat de nereuşita desemnării unor noi şefi la Parchetul General şi la DNA. Nereuşita i se datorează ministrului de Justiţie care nu a selectat doi candidaţi potriviţi pentru funcţii atât de importante. „A fost o greşeală a doamnei Pivniceru. Cei doi procurori selectaţi aveau figuri de procurori-şefi cum eu faţă de mitropolit”, a comentat Popescu.

În schimb, jurnalistul a observat câteva neajunsuri ale raportului Comisiei. „Nu este corectă atitudinea faţă de premierul Victor Ponta. Mi se pare firesc ca primul-ministru să poată vedea documentul dinante. Poate că Guvernul putea să ofere dovezi că unele informaţii nu sunt corecte”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Acesta a vorbit de „atitudinea sibilinică” a Comisiei Europene în ceea ce priveşte miniştrii cu probleme în justiţie, miniştri care nu sunt nominalizaţi în cadrul raportului. „Adică trebuie să vă simţiţi dumneavoastră şi să-i daţi afară. Ăsta-i mecanism de comunicare ca la organizaţia de partid pe sector!”, a comentat C.T. Popescu.

El şi-a arătat surpinderea faţă de faptul că purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a menţionat faptul că unii jurnalişti români s-au arătat îngrijoraţi de faptul că unii colegi de breaslă recurg la atacuri împotriva unor magistraţi. „Nu se precizează cine sunt acei jurnalişti şi nici cum de iau ca sursă beton persoane particulare pentru un document oficial”, a observat Popescu adăugând că o elementară operaţiune jurnalistică presupune verificarea surselor, lucru pe care Comisia nu l-a făcut. „Cum să nu facă această operaţiune  de deontologie jurnalistică o instituţie de calibrul Comisiei Europene?”, se întreabă ziaristul.

Cristian Tudor Popescu a admis că au existat emisiuni dezechilibrate şi tendenţioase la adresa unor magistraţi, dar acest lucru nu ar trebuie să afecteze sistemul judiciar. „Magistratul acela poate fi clintit de genul acesta de emisiuni? El este numit şi inamovibil. Dacă este curat, cinstit, magistratul respectiv  trebuie să-şi vadă de datoria lui. Trebuie să aibă nervii tari în meseria asta”, a apreciat Popescu.

Bine, dacă este o farfuză sau marţafoi care se dă în stambă pe net, dacă are schelete prin dulap şi mai este colorat politic până în albul ochilor, asta e!”, a spus publicistul adăugând că „nu am văzut magistrat cinstit şi competent din România atacat din senin de presă”.

Revenind la aprecierile din raport legate de presă, jurnalistul consideră că acestea sunt periculoase din perspectiva libertăţii presei. „O emisiune calomniatoare şi insultătoare la adresa cuiva nu poate fi mai periculoasă decât să pui botniţă presei. Arată rău presa noastră, ştiu asta, dar o botniţă pusă este periculoasă”, a avertizat CTP.

 

DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Alina Ceușan arată senzațional după două nașteri! Ce dietă urmează influencerița – FOTO
Fanatik.ro
Mierea din România care e mai sănătoasă decât cea de manuka. Are proprietăți antibacteriene puternice și e și delicioasă
Capital.ro
Elena Udrea aruncă bomba. Ce se pregătește în România după demisia lui Klaus Iohannis
Playtech.ro
Cine poate fi martor la succesiunea pentru moştenire? Detaliul din lege care...
DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Adevarul
Miezul interior al Pământului își schimbă forma, spun oamenii de știință. Care ar putea fi consecințele
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Cutremurele care înfioară România. Sunt atât de aproape
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Cum arată iubita misterioasă a lui Ilie Bolojan, președintele interimar al României. Cei doi au nășit un cuplu din Câmpulung alături de Nea Mărin și soția lui
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu poate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
Ea e Anastasiia, tânăra ucisă de soț în Sectorul 1. Avea 27 de ani și era dansatoare. După crimă, bărbatul s-a aruncat în fața metroului
substantial.ro
Summitul AI de la Paris reliefează divergențele dintre SUA și Europa asupra reglementării inteligenței artificiale
MediaFlux
Ordinul ANAF care te trimite 6 ani la ÎNCHISOARE! Trebuie să RĂSPUNZI SOMAȚIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adio tezaur furat… Rezervele de aur din băncile ruseşti s-au redus la jumătate în 2024