Cristian Tudor Popescu a apreciat că asistăm la o „ciocnire între oamenii lui Traian Băsescu şi oamenii USL”, ciocnire care era previzibilă din momentul izbucnirii acestei lupte politice.
„S-a întâmplat ceea ce au declarat domnul Traian Băsescu şi domnul Victor Ponta că vor face. Adică, vor folosi instituţiile pe care le au sub control, aliniate în spatele lor ca nişte unităţi de commando, în această bătălile politică. MAI e al Guvernului, Parchetul e sub controlul domnului Băsescu. Şi are loc această ciocnire în zona Parchet-MAI. Ea se vede şi se va vedea în toate celelalte domenii ale administraţiei, Guvernului, justiţiei. Se vede peste tot această ciocnire între oamenii lui Traian Băsescu şi oamenii USL, ai lui Ponta şi Antonescu”, a spus CTP.
Publicistul consideră că astfel de lucruri nu ar trebui să mai mire pe nimeni în politică şi într-o „ţară falsă”, în care „totul e pseudo”.
„Ne găsim în situaţia în care pe o grămadă de rahat se mai adaugă un găinaţ. Este aşa de mare şirul de trişerii, de lovituri sub centură folosite în această bătălie, încât… Dacă am ajuns să fie Curtea Constituţională cercetată de Parchet, dacă s-a ajuns să se emită hârtiuţe care se discută în şedinţă extraordinară a Curţii, ce ne-ar mai putea mira? Se recurge la toate mijloacele şi de o parte şi de cealaltă, în ideea că «poate să nu mai rămână piatră pe piatră în România, important e să câştigăm noi». În politică nu există limite. Poate o să învăţăm şi noi asta, după ce o să se aleagă praful. Există o vorbă a piloţilor: într-un fel sau altul tot ajungem pe pământ. Adică poţi să aterizezi sau poţi să te faci bucăţi. Noi se pare că ne îndreptăm spre această soluţie. După ce o să fim făcuţi bucăţi, o să încercăm să ne recompunem.
S-a vorbit despre falsuri aici. Că e falsă erata, că e fals memorandumul… România e o ţară falsă de ani de zile. Totul e pseudo aici. Sunt instituţii care au trecut drept Parlament, Guvern, Curte Constituţională, Parchet şi aşa mai departe. Sunt instituţii pe care le-am înjghebat de ochii Europei, ai lumii în anii ăştia, dar nu sunt ce scrie pe uşă. Toate gardurile sunt vopsite şi înăuntru rage leopardul.
Trebuie să existe o instituţie sau o persoană care să constituie rezerva strategică de încredere a unei ţări, aşa cum are rezerve de grâu, de petrol. În unele ţări este preşedintele, în altele, în SUA, este Înalta Curte Supremă. În ţările civilizate există persoane care reprezintă instituţiile respective şi pe care le ascultă ambele părţi aflate în conflict.
Întotdeauna am avut o reţinere să comentez înregistrări telefonice, de oameni care vorbesc fără a şti că sunt ascultaţi. Sigur, se poate interpreta într-un sens cât se poate de clar ce au zis, dar această mare de interceptări pe care se bazează activitatea Parchetului nu-mi dă un semn de linişte în general. Peste o zi sau două putem să auzim alte interceptări, făcute de partea cealaltă. Şi în felul acesta ce facem? Nu mai există niciun reper în momentul de faţă.
Problema este că începe să se acumuleze violenţă dură, dincolo de ostilitate, agresivitate, mizerie umană, ură. Iar asta poate să se concretizeze fizic”, a conchis Cristian Tudor Popescu.