Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat oportunitatea legii, care urmează să intre la vot în Camera Deputaților, care este și cameră decizională.
Concret, clientul va alege valoarea bacșișului pe care vrea să îl plătească și indică pe nota de plată suma procentuală sau suma absolută.
Suma în cauză urmează să fie trecută distinct pe bonul fiscal eliberat ulterior de operatorul economic prestator al serviciului. Cel din urmă asigură distribuirea integrală a bacșișului adunat de angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% și îl virează la bugetul de stat.
CTP nu crede că noua lege ar aduce venituri suplimentare foarte mari la buget, din simplul motiv că românii nu ar fi adepţii plăţii bacşişului cu cardul, astfel încât acesta să poată fi fiscalizat.
,,Cu cardul?! Dacă în loc să lipești suta pe fruntea lăutarului, faci asta cu un card, o să pice, că nu-l ține scuipatul. Bacșișul se dă cu hârtii, sunt unii care pun și suta, ca să-și întrețină imaginea de baștani. Chiar și cei care dăruiesc masa doar cu bancnote de 5 sau 10 lei, o fac din respect de sine, nu vor să pară niște sărăntoci, odată ce ies la restaurant.
Cardul și trecutul bacșișului pe notă camuflează acest gest, care nu are sens decât cu bani gheață, la scenă deschisă. Altfel, nu mai e bacșiș. Dar, dacă se merge pe linia asta, atunci n-ar fi bine, șpagamente vorbind, să se legalizeze și să se impoziteze și mitele de mii și milioane de euro?”, a scris CTP pentru Republica.
Președintele comisiei de buget-finanțe a susținut că angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus față de momentul actual, doar să înmâneze clientului nota de plată. Proiectul de lege stabilește modul de înregistrare contabilă și tratamentul fiscal al sumelor care reprezintă bacșișul. Suma plătită în plus poate fi oferită cu cardul sau numerar, la opțiunea clientului.
„Angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată.
Proiectul de lege, aşa cum a fost adoptat de comisie, stabileşte în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât şi tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacşişul, atât la cel care îl plăteşte, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează.
Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate şi evită interpretările diferite in aplicare”, a explicat președintele comisiei de buget-finanțe, Bogdan Huțucă.
Citeşte şi: Noi ajutoare pentru români. 260 de lei de azi pentru pensionarii cu venituri mici