CTP: Parlamentarii beneficiază de un statut deasupra celorlalţi cetăţeni în raport cu legea VIDEO

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a vorbit, la România TV, despre imunitatea parlamentarului şi despre faptul că "parlamentarii în continuare beneficiază de un statut deasupra celorlalţi cetăţeni ai acestei ţări în raport cu legea".
Marilena Vili
22 ian. 2013, 21:55
CTP: Parlamentarii beneficiază de un statut deasupra celorlalţi cetăţeni în raport cu legea VIDEO

Se poate observa că după o presiune fantastică din partea mediei şi opiniei publice, parlamentarii nu mai cer probele atunci când se discută urmărirea penală.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat, la România TV, că vede dezbaterea privind statutul deputaţilor şi senatorilor „ca-ntr-o anecdotă evreiască, în care se plânge evreul la rabin că e greu în casă, e înghesuială, nu poate să respire. Îl pune rabinul să bage porcul, să bage gâsca, să bage câinele în casă şi finalmente capra. Şi după aia îl pune să scoată capra şi îl întreabă „Vezi ce bine e? Nu-i aşa că eşti fericit fără capră?”, în vreme ce porcii, fireşte, grohăie prin toate colţurile încăperii. Despre asta e vorba. Acum că s-a scos aberaţia aceea cu probele, era o aberaţie în mod evident, uităm faptul că parlamentarii în continuare beneficiază de un statut deasupra celorlalţi cetăţeni ai acestei ţări în raport cu legea„.

„Faptul că e posibil ca un parlamentar să fie arestat sau reţinut pe baza unei hotărâri a Camerei cu majoritate simplă a celor prezenţi, deci nici măcar nu e vorba de o majoritate de două treimi ca să o mai îndepărteze cât de cât hotărârea asta de aranjamente între parlamentari, grupuri, majoritatea politică, nu domne, majoritatea celor prezenţi. De asemenea, majoritatea celor prezenţi poate răsturna o arestare în condiţii de flagrant, o reţinere în condiţii de flagrant dovedit şi consideră majoritatea simplă a celor prezenţi din Parlament că nu-i aşa, că nu a fost flagrant. Drept care ea este dată peste cap hotărârea şi parlamentarul respectiv rămâne liniştit, aşa scrie în acel statut pe care l-am citit şi eu astăzi (marţi n.r.)”, a precizat, la România TV, Cristian Tudor Popescu.

Mai mult, jurnalistul susţine faptul că „atâta vreme cât parlamentarul respectiv avea dreptul ca în 15 zile, hai să spunem că 15 zile era prea puţin, 30 de zile, poate era plecat, poate era bolnav, poate nu a putut să conteste în justiţie. Deci, atâta vreme cât are posibilitatea să conteste şi nu o face, de ce dorim neapărat să ajungem în justiţie, cu povestea asta? Simplu. Pentru că parlamentarul nu poate fi un om obişnuit, pentru că parlamentarul care e dovedit incompatibil stă şase luni acasă, se odihneşte, după care revine alb şi curat la Parlament, ca şi cum n-ar trebui pedepsită intenţia şi efectiva ajungere în starea de incompatibilitate. Parlamentarul respectiv dovedit incompatibil prin hotărâre definitivă înseamnă că a comis acest act împotriva legii. Este ca şi cum ai face evaziune fiscală şi ţi s-ar spune prin lege doar aşa: „Dă matale banii înapoi şi e în regulă. Şi eventual şase luni de zile te pedepsim nu ştiu ce să faci, să stai acasă. Şi după aceea eşti în regulă”. Poi cum să fii în regulă. Aici se pedepseşte actul respectiv al parlamentarului de a intra conştient în starea de incompatibilitate”.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație